AKP zirvelerine göre, Saadet’in ittifaka katılma olasılığı yüzde 20

AKP zirvelerine göre, Saadet’in ittifaka katılma olasılığı yüzde 20

Saadet Partisi’nin belirsizliğini koruyan durumu köşe yazarlarının gündeminde ilk sırayı alırken, Milliyet yazarı Civaoğlu, AKP’nin, ittifak vitrininde boşluk olmaması için yüzde 20 olasılığın peşini bırakmayacağını kaydetti. Yeni Şafak yazarı Öztürk ise AKP-SP ittifakının her an olabileceğine dikkat çekerek, ‘Karamollaoğlu aleyhine seviyesiz eleştirilerde bulunanlar çok mahcup olabilir’ diye yazdı.

Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu, kulis bilgilerini paylaştığı köşesinde, Saadet Partisi'nin, AKP zirvelerinde yapılan değerlendirmeye göre, ittifaka katılma olasılığının yüzde 20 olduğunu iddia ederek, "Hâlâ “yüzde 20” dolaylarında olabilirlik algısı hangi nedenlerle, bilmiyoruz" ifadesini kullandı.

Civaoğlu, "SP ve yüzde 20" başlığıyla yayımlanan yazısında, SP’nin (Saadet Partisi) “Cumhur İttifakı’nda” yer alma olasılığı hayli azaldığını belirterek, “AK Parti zirvelerinde yapılan değerlendirmeye göre “yüzde 20...” Hatta Recep Tayyip Erdoğan önceki gün “güle güle” dedi. Hâlâ “yüzde 20” dolaylarında olabilirlik algısı hangi nedenlerle, bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ancak SP’nin “ittifak tavrının” 2 blok için de oy hesabından çok “taşıdığı mesaj” olarak önemli olduğuna işaret eden Civaoğlu, özetle şunları yazdı:

“AK Parti - MHP ittifakı için SP katılımı “bütün sağ kanat burada” vitrinini oluşturur. Tabii, burada “BBP (Büyük Birlik Partisi)”nin zaten sağlanmış olan katılımı da var. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın bu ittifak için “millet ve ümmet” birliği söylemi dikkat çekicidir.

‘SP İÇİN MANYETİK ÇEKİM GÜÇLÜ ALAN’

“Ümmet” aslında SP için manyetik çekim güçlü bir alan. SP yönetimi sonuna kadar “hayır” tavrını sürdürse bile “SP tabanı” için “ümmet” anlamlı ve karşı durulması zor bir kavram. 1500 yıllık bir inanç derinliği var.

Fakat “SP’nin oy sayısı değil hangi tarafı tercih ettiği” mesajı daha işlevsel. O nedenle -gene de- vitrinde boşluk bırakmamak için AK Parti’nin önümüzdeki süreçte yüzde 20 olasılığın peşini bırakmayacağı söylenebilir.”

‘HER AN O İTTİFAK OLABİLİR’

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk ise 2019 seçimleri için ittifak yapan AKP ile MHP'ye Saadet Partisi'nin her an katılabileceğini iddia etti. "Bu arada ittifak görüşmelerinin bittiğini söyleyemez kimse" diyen Öztürk, "Saadet Partisi ve Genel Başkanı aleyhine seviyesiz eleştirilerde bulunanlar çok mahcup olabilirler" ifadesini kullandı.

Öztürk'ün "Karşıtlık üzerine kurulmuş bir siyaset" başlığıyla kaleme aldığı yazısı özetle şöyle:

“Saadet Partisi’ni anahtar pozisyonuna iten şey, seçim ittifakı yasasıdır. Dün bunu yazdığımdan beri, AK Parti’yi savunduğunu iddia eden kesimlerin itirazıyla, hatta suçlamasıyla karşılaştım. Erdoğan’ın grup toplantısında ‘bizimle ittifak yapmayanlara güle güle deriz’ demesinden sonra, Saadet Partisi’ne yönelik ağır eleştiriler başladı.

Bu arada ittifak görüşmelerinin bittiğini söyleyemez kimse. Her an AK Parti-Saadet ittifakı olabilir. Bu durumda Saadet Partisi ve Genel Başkanı aleyhine seviyesiz eleştirilerde bulunanlar çok mahcup olabilirler. Lakin bir yaptırımı her zamanki gibi olmayacak. Belki de bu Erdoğan’ı savunuyor gözükenler Saadet’in ittifaka girmesini istemiyor. Bu yüzden şimdiden karalamaya başlamış olabilirler mi?"