AKP'de kulisler yanıyor: Gökçek gidecek, iki başkan için ‘abiler’ devreye girecek

AKP'de kulisler yanıyor: Gökçek gidecek, iki başkan için ‘abiler’ devreye girecek

İktidar partisinde, üç başkanın direnmesi ile ilgili iki yöntem konuşuluyor. Günlerden beri tartışılan ve kafa karışıklığı yaratan operasyonun bir an önce sonuçlandırılarak tartışmaların bitirilmesi isteniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başlayan bu sürecin geri adım atmaksızın tamamlanması konusunda kararlı olduğu da ifade ediliyor. Gökçek'e düne kadar hakaret edenlerin 'Diren Melih' fazına geçmesi ise iktidar karşıtlığının histerisi olarak değerlendiriliyor.

AKP kulislerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir kez daha görüşmeyi deneyip önümüzdeki hafta istifa edeceği konuşuluyor. Balıkesir ve Bursa belediye başkanları için ise ‘abi’ pozisyonundaki bazı isimlerin devreye sokulacağı öne sürülürken, başkanların direnmeleri durumunda iki yöntem dile getiriliyor.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakcı'nın haberine göre, AKP kulislerine göre, 27 Ekim’de yapılan son MKYK toplantısında görevden ayrılmaları için ismi sayılan Ankara, Balıkesir, Bursa başkanlarıyla ilgili süreçte üç hafta tamamlandı. Partililerin en çok konuştuğu bu konuda, önümüzdeki hafta kısmen sonuç bekleniyor. Üç başkanın beraber hareket ettiği iddialarına karşın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifasının kesin olduğu, sadece zamanlamayla ilgili olarak partiyle ayrı düştüğü belirtiliyor.

Gökçek’in istifası hafta başında bekleniyor

Gökçek’in sürenin uzatılmasıyla ilgili taleplerinin partiden destek görmeyince bu hafta başında istifa edeceği iddia ediliyor. Gökçek’in son bir kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşme beklentisini halen sürdürdüğü ancak Cumhurbaşkanlığı’nda bu yönde bir adım atılmayacağı öne sürülüyor.

Abiler arabulucu: Uğur direniyor

Direnen Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yle ilgili durumun ise Gökçek’inden farklı olduğu biliniyor. Balıkesir ve Bursa belediye başkanlarının istifa etmeyerek direndiği, bu nedenle partide ilişkilerinin iyi olduğu ve ‘abi’ pozisyonunda bazı isimlerin devreye sokularak ikna edilmeye çalışıldıkları öğrenildi. Ancak özellikle Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’un bu tip girişimleri de geri çevirdiği iddia ediliyor. Bir başka iddia da Uğur’un görevini sürdürmek konusunda hem ilçe belediye başkaları hem de belediye meclis üyelerinin desteğine güvendiği yönünde.

Yolları ayırmak için iki yol

Partide, bu başkanlarla yolları ayırmak için iki yöntem konuşuluyor. Belediye meclisi yoluyla karar alamaz hale gelmeleri veya İçişleri Bakanlığı yoluyla azledilmeleri. Ancak İçişleri Bakanlığı üzerinden azil işleminin partide sıkıntı doğuracağı, belediye başkanları için ortaya konulacak dosyalar nedeniyle yolsuzluk ve usulsüzlük tartışmalarının başlayacağı konuşuluyor. Bu başkanların, ilçe belediyeler ve belediye meclis üyeleri üzerinden etkisiz hale getirilmesi ve ayrılmak zorunda bırakılmaları da diğer yol olarak dillendiriliyor.

Bitirelim artık

Günlerden beri tartışılan bu operasyon, partide kafa karışıklığı yarattı. Bu yöntemin doğru olup olmadığı ve konunun partiye zarar verdiği açıkça dillendiriliyor. Operasyonun bir an önce sonuçlandırılarak tartışmaların bitirilmesi gerektiği konuşuluyor. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlayan bu sürecin geri adım atmaksızın tamamlanması konusunda kararlı olduğu da ifade ediliyor.

‘Diren Melih’ fazı

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca ise, ‘Araya sandık girince…’ başlıklı yazısında, istifası beklenen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e düne kadar hakaret edenlerin 'Diren Melih' fazına geçmesini, iktidar karşıtlığının histerisi olarak değerlendirdi. Karaca, "Düne kadar Gökçek’in büyük harflerle yazılmış tuhaf meydan okumalarına, tehditlerine, müdafaalarına Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’i muamelesi yapanların bir anda 'Melih bırak git artık sen de yav, sıktın'der hale gelmesi açıklanması kolay bir durum değil" ifadesini kullandı.

Karaca, “Ne halk ne de AK Parti tabanı sosyal medya gibi siber kahvehanelerden ibaret. Ayrıca konu da zaten, Melih Gökçek ya da ismi geçen diğer şahıslar değil. Konu, seçimlere az bir süre kalmış iken, seçimle gelmiş, sandıktan çıkmış belediye başkanlarını istifaya davet etmenin gelecek adına yanlış bir teamüle ebelik yapıp yapmayacağı” dedi.

AKP’nin 2019 seçimlerine güçlü bir şekilde gitmek, iyi hazırlanmak istediğini aktaran Karaca, “Ama bu hazırlık yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli şeyler arasında büyük şehirlerde yaşayan AK Partililerin ve gençlerin temayülleri de olmalı. Zira son baktığımda gençler ve eğitimli AK Partililer bir semte yapılacak düzeltme ve iyileştirme için bile halkoylaması istiyordu” görüşünü dile getirdi.