AKP'ye yakın Maarif Vakfı'na MEB bütçesinden 241 milyon aktarılıyor

AKP'ye yakın Maarif Vakfı'na MEB bütçesinden 241 milyon aktarılıyor

AKP'ye yakın Maarif Vakfı'na Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 241 milyon lira aktarılacak. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı

Dün Resmi Gazete’de (17 Ağustos 2017) Türkiye Maarif Vakfı'na Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 241 milyon lira aktarılmasının öngörüldüğü bir Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. 2017/10547 sayılı kararın, Bakanlar Kurulu'nun 3 Temmuz günkü toplantısında alındığı belirtiliyor.

Maarif Vakfı'na 19 Haziran 2016 günü yayımlanan 2016/9303 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 90 milyon lira aktarılmıştı.

Türkiye Maarif Vakfı 26 Haziran 2016 günü yürürlüğe giren 6721 sayılı yasayla kurulmuştu. Yasada, yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek, okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi ve dışında bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek gibi amaçları gerçekleştirecek çalışmalar yürütmesi öngörülüyordu.

Devlet eliyle kurulan Maarif Vakfı, her türlü vergi ve resimden bağışık. Yasanın 5. maddesine göre gelirleri şunlardan oluşuyor: Bütçeden aktarılan paralar, ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler, her türlü şartlı şartsız bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, vakfın ve iktisadi işletmelerinin gelirleri, taşınmazlarından elde edilen gelirler. Yasada, bunların yanı sıra bedelsiz kamu taşınmazı da verilmesi öngörülüyor.

Vakfa, Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu gerekçesiyle el konulan Gine’de beş, Mali’de 18 okulun devredildiği belirtiliyor. Vakıf Başkanı, Kazakistan Almatı Talgar Lisesi'nin vakfa devredildiği protokolün yapılması sırasında ise 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yurt dışındaki okul sayısının 49’a yükseldiğini söyledi.

Oysa vakfın sitesinde, okul ve öğrenci sayısı şöyle gösteriliyor ve ayrıca 14 ülke ile mutabakat sağlandığı belirtiliyor.

VAKFIN BAŞKANINDAN "GÜZEL İNSAN" TARİFİ: İSLAMİ OLGUNLUK

Vakıf 12-15 Temmuz 2017 tarihinde Bolu Büyük Abant Otel'de yıllık istişare toplantısı düzenledi. Toplantının açılışını Milli Eğitim Bakanı yaptı. Toplantıya Diyanet Vakfı'nın temsilcileri de katılmıştı.

Vakfın sitesinden öğrendiğimize göre, “Kadim Bir Milletin Yeni Destanı: 15 Temmuz” adını taşıyan bir fotoğraf sergisi de açılmış. 

Sitede yer alan habere göre, Maarif Vakfı Başkanı Prof Dr. Birol Akgün bir sunum yapmış ve amaçlarının “Erdemli bireyler yetiştiren bir marka olmak, iyi ve güzel insanlar yetiştirmek” olduğunu belirtmiş. Hemen arkasından da güzel insan denildiğinde ne anlaşılması gerektiğini açıklamış: “İslami anlamda olgunluk.”

2-5 Mayıs 2017’de “Balkanlar ve Avrupa ülkeleri İmam Hatip ve Dengi Okullar Yöneticileriyle İstişare Toplantısı” yaptı. Maarif Vakfı'nın sitesinde katılımcıların, “Türkiye'nin din öğretimindeki tecrübesi bizim için çok önemli zira bu konuda oldukça ciddi yol alınmış durumda. Bizler de ülkemizde imam hatip modelini uygularsak, belki 10 yıl sonra bizimde imam hatipli bir cumhurbaşkanımız olabilir" dedikleri belirtiliyor.