‘Akşener ilk turda hangi partiden ne koparacak?’

‘Akşener ilk turda hangi partiden ne koparacak?’

AKP-MHP koalisyonunun her 3 seçimde de toplam oyunun, cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmak için yeterli olduğu, ancak bu 3 seçimde yer almayan İYİ Parti’nin hangi partilerden oy alacağının önem taşıdığı vurgulandı. İlk turda sonucu, Akşener’in diğer partilerden koparacağı oy oranının belirleyeceği kaydedilirken, hangi durumda seçimin ikinci tura kalacağı tartışılıyor.

Posta Gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, AKP-MHP koalisyonunun her 3 seçimde de toplam oyunun, cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmak için gerekli yüzde 51’in üzerinde olduğunu belirterek, “Fakat orada da sıkıntı şu: Bu üç seçimde de olmayan, lakin cumhurbaşkanlığı seçimine giren İYİ Parti’nin ne oy alacağı ve bunu hangi partilerden alacağı belirsiz” dedi. Işık, “İYİ Parti, Saadet Partisi ve diğer partilerin adaylarının toplam oyu yüzde 15’i geçerse seçim ikinci tura kalır” dedi.

Işık, ‘Akşener ilk turda kimden ne oy alır?’ başlıklı yazısında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri ile 16 Nisan referandumu istatistiklerine bakarak, 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimine dair hiçbir analiz yapmanın mümkün olmadığını kaydetti. Işık, şunları dile getirdi:

İYİ PARTİ’NİN VARLIĞI

“Birincisi, HDP’nin oyu 7 Haziran’daki gibi mi olacak yoksa 1 Kasım’daki gibi mi belirsiz.

İkincisi, 7 Haziran’da AK Parti-MHP koalisyonunun toplam oyu yüzde 57,1, kasımda yüzde 60, 16 Nisan’da ise yüzde 51. Hangi rakamı referans alacağız belirsiz.

AK Parti-MHP koalisyonunun her 3 seçimde de toplam oyu cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmak için gerekli yüzde 51’in üzerinde.

Fakat orada da sıkıntı şu: Bu üç seçimde de olmayan lakin cumhurbaşkanlığı seçimine giren İYİ Parti’nin ne oy alacağı ve bunu hangi partilerden alacağı belirsiz.

GÖRÜNEN TABLO

Bütün bu belirsizliklere rağmen görünen tablo şudur:

1- Yüzde 40-49 bandındaki AK Parti seçmeni cumhurbaşkanlığı seçiminde fire vermez, yüzde 11-16 bandındaki MHP oylarından da İYİ Parti’ye devasa bir kayma (yüzde 10’un üzerinde) olmazsa Erdoğan ilk turda rahatça kazanır.

2- CHP adayı partisinin yüzde 25’lik oyunu, Selahattin Demirtaş da HDP’nin yüzde 10-13 bandındaki oyunu muhafaza edebilirse sonucu Meral Akşener’in ve Saadet’in adayının alacağı oy belirler.

İYİ Parti, Saadet Partisi ve diğer partilerin adaylarının toplam oyu yüzde 15’i geçerse seçim ikinci tura kalır.

Netice itibarıyla ilk turda sonucu Meral Akşener’in alacağı, daha doğrusu diğer partilerden koparacağı oy oranı belirleyecek.”