Almanya ve İsveç'ten Türkiye'ye ortak protesto

Almanya ve İsveç'ten Türkiye'ye ortak protesto

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsveç'le birlikte Türkiye'yi protesto ettiklerini belirterek, tutuklanan insan hakları aktivistleri Peter Steudtner ile Ali Garavi'nin tam olarak neyle suçlandıklarının açıklanmasını talep etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada Almanya ve İsveç'in söz konusu iki aktivistin neden tutuklandıklarını anlamadığını söyledi.

Almanya vatandaşı Peter Steudtner ve İsveç vatandaşı Ali Garavi, 5 Temmuz'da Büyükada'daki bir oteldeki toplantıya yapılan baskın sırasında gözaltına alınmıştı.İki aktivist, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu 6 kişiyle birlikte ‘silahlı terör örgütü'ne yardım etmekten tutuklandı.

'STEUDTNER NE TÜRKÇE BİLİYOR NE DE DAHA ÖNCE TÜRKİYE'DE BULUNDU'

Schaefer, Steudtner'in Türkçe bilmediğini ve daha önce Türkiye'de bulunmadığını hatırlatarak, kendisinin bilgi teknolojileri uzmanı olduğunu söyledi.Sözcü, "Peter Steudtner'in ait olduğu iddia edilen terör organizasyonu nedir?" diye sordu.Öte yandan Schaefer, Steudtner'ın sorgusundan bir bölümün Türk medyasında yayınlanmasını da sertçe eleştirdi.

'KENDİSİ AYNI ZAMANDA ALMANYA CASUSUYMUŞ VE ÜLKEYİ BÖLMEK İSTİYORMUŞ'

Schaefer, Steudtner'ın durumuna ‘tolere etmelerinin' zor olduğunu, Türk hükümetinin kendisine tamamen çelişkili bir şekilde önyargıyla yaklaştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:"Resmi olarak, terör örgütü üyeliğiyle suçlanıyor. Şimdi Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan (Recep Tayyip Erdoğan) duyuyoruz ki kendisi (Steudtner) aynı zamanda Almanya için casusluk yapıyordu ve ülkeyi bölmek istiyordu."