Alparslan Türkeş ismine AKP ve MHP'den ret

Alparslan Türkeş ismine AKP ve MHP'den ret

İYİ Parti’nin Alpaslan Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu isimlerinin üniversitelere verilmesi önergesi, AKP ve MHP tarafından reddedildi. MHP’li Akçay, “Türkeş’in adını anmaktan imtina edenlerin Türkeş’i kullanmaya hakları yok” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, İYİ Parti milletvekilleri, Kayseri Üniversitesi’nin adının ‘Kayseri Alparslan Türkeş Üniversitesi’, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adının ‘Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’olarak değiştirilmesine ilişkin iki ayrı önerge verdi.

Verilen önergeler AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Partisinin önergesi üzerinde söz alan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, “Kayseri Üniversitesi adıyla bir üniversite kuruyorsunuz. Rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş’in adını verelim” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise önergeye karşı olduklarını vurguladı. Akçay, “Alparslan Türkeş’i reddedip, adını anmaktan imtina edenlerin Türkeş’i kullanmaya hakları yoktur” dedi. 

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, her iki önerge konusunda, ileride prensip kararının tekrar gözden geçirilebileceğini kaydetti. Konuşmaların ardından yapılan oylamada önerge AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.