'Amaç İstanbul'a hizmet değil, yeni rant kapısı açmak'

'Amaç İstanbul'a hizmet değil, yeni rant kapısı açmak'

Küçükçekmece Gölü’nden başlayarak Durusu’ya uzanacak Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul'un büyük bir tehditle karşı karşıya kalacağını söyledi. Muhcu, “Bu projeyle ilgili söylenenlerin büyük bir bölümü akıl dışıdır. Amaçları İstanbul'a hizmet etmek değil yeni bir rant kapısı açmaktır” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de açıklanan ve kamuoyunda ‘çılgın proje’ olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin detaylar belli oldu. 5 farklı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda dördüncü alternatif olarak düşünülen Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul Projesi’nin Karadeniz’den Marmara Denizi’ne bağlantısı olarak belirlendi. Projenin İstanbul'a büyük bir felaket yaşatacağını anlatan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, söz konusu riskleri ise gazetemize anlattı. Projenin hayata geçmesi halinde İstanbul'un tehdit edileceğini belirten Muhcu, “Bu projenin amacı ve nihayeti kente hizmet değildir. Bilakis yeni bir rant kapısı açmaktır” diye konuştu.

KAMU YARARINI DÜŞÜNEN YOK

GazeteDamga'dan Anıl Boduç'a verdiği demeçte Kanal İstanbul Projesi'nin topluma, kente hiçbir faydası olmayacağının altını çizen Muhcu, “Çok açıkça ifade ederek ve altını çizerek söylemek isterim ki; bu proje bir rant projesidir. Burada kamu yararını düşünen hiç kimse yoktur. Bu projenin kamuya yarar veya fayda getirecek bir tarafı da yoktur. İstanbul'daki hiçbir çevrenin görüşü ve fikri alınmadan ortaya çıkarılan ve adeta dayatılan bir proje olarak bu plan karşımızda duruyor. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi.

İMAR PLANLARINA UYGUN DEĞİL

Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere ve Durusu bağlantısı üzerine inşa edilmesi planlanan projenin imar planlarına da hiçbir şekilde uygun olmadığını kaydeden Muhcu, projenin İstanbul'un geleceğini tehdit ettiğini söyledi. Muhcu, “Projeyi yapmak istedikleri yerlere dikkat edin. Buraların hepsi İstanbul'un çok eskiden beridir hayatta olan su havzalarıdır. İstanbul'un ekolojik değerleridir. İmar planlarına göre böyle bir yerde herhangi bir yapılaşmaya kalkışmanız zaten mümkün değildir. Şehrin doğası bozulur, ekolojisi bozulur, her şeyi bozulur. Bunların maalesef düşünülmediği ortada” ifadelerini kullandı. 

ULAŞIM SORUNUNU ARTIRACAK

Hükümet tarafından “Kanal İstanbul, hayata geçtikten sonra İstanbul'un trafiğini de rahatlacak” şeklinde kullanılan bir söylemi de eleştiren Muhcu, “Bu projenin trafiği rahatlamasını bırakın İstanbul'daki ulaşım sorununu daha çok artıracağını açıkça söyleyebiliriz. Bir defa sadece ulaşım sorunu değil demografik sorunları da artıracak. Ne olacak? Göç artacak, nüfus artacak. Bunlar artınca doğal olarak ulaşım sorunu da artacak. Trafik daha keşmekeş bir hale gelecek” açıklamasında bulundu. 

TRAKYA İLE BAĞLANTI KESİLECEK

Projeyle ilgili anlatılan planları da deyim yerindeyse yerden yere vuran Muhcu, “Ulaşımı rahatlatacak denilen projeyle ilgili akıl dışı söylemler var. Bu proje hayata geçtikten sonra İstanbul'un Trakya ile bağlantısı kesilecek. Buna karşı sundukları çözüm önerisi de yeni köprüler yapmak şeklinde. Yani yeni rant kapıları açacaklar, yeniden durgun olan inşaat sektörüne canlılık kazandırmayı amaçlayacaklar. Zaten en temel dertleri de bu. Başka bir arzuları istekleri yok” dedi.

VATANDAŞIN ARAZİSİNE ÇÖKTÜLER

Kanal İstanbul güzergahının yeni açıklanmasına rağmen çok önceden beridir belli olduğunu da vurgulayan Mimarlar Odası Başkanı Muhcu ilginç bir iddia ortaya attı. Projenin geçeceği yerlerdeki boş arazilerin vatandaştan oldukça ucuz paralara satın alındığını vurgulayan Muhçu, “6 yıl önce o arazilerin sahibi olan vatandaştan, köylüden bu arazileri teker teker yok pahasına denilecek paralara topladılar. Buraların şimdi imara açılmasıyla birlikte büyük bir rant elde edecekler” ifadelerini kullandı. 

DEPREM RİSKİ UNUTULUYOR

İstanbul’un çok ciddi bir deprem tehlikesiyle de karşı karşıya olduğunu hatırlatan Eyüp Muhcu, “Bu kentin bir deprem gerçeği var. Bunu maalesef unutmaya çalışıyorlar. Bu proje esnasında Marmara Denizi'nden harfiyat çıkarıp suni adalar yaratmak istediklerini söylüyorlar. Burası Dubai değil. İstanbul'un bir deprem gerçeği var. Beton adalar yapıp, suni yapılar yaratarak İstanbul'da felaketin kapısını aralarsınız. Buna dikkat etmeleri lazım” uyarısında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAHANE

İstanbul’da sıklıkla dillendirilen kentsel dönüşüm çalışmalarının Kanal İstanbul Projesi kapsamında bahane edildiğini de anlatan Muhcu, “Kentsel dönüşüm diyerek, depreme hazırlık diyerek bu rant projesini meşrulaştırma gayretini içerisine giriyorlar. Bunlara inanmamak lazım. Bu proje tamamen siyasi bir projedir. Amaçları yandaşlarını, kendilerine yakın olan inşaat firmalarını zengin etmektir. Mimarlar Odası olarak biz bu projenin tamamen karşısındayız” dedi.