Ankara Barosu'ndan 'sözleşmeli avukat' alımına dava

Ankara Barosu'ndan 'sözleşmeli avukat' alımına dava

Ankara barosu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın geçtiğimiz Ocak ayında yayınladığı sözleşmeli 80 avukat alımı yapılacağı ilanına dava açtı.

-Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde geçtiğimiz Ocak ayında yapılan duyuruda sözlü sınav ile sözleşmeli avukat alımı yapılacağı ilan edilmişti. Ankara barosu, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sözleşmeli 80 avukat alınacağı ilanına yönelik iptal davası açtı.

Aile Bakanlığı'nın ilanında şu ifadeler yer aldı:

-Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan 29.01.2019 tarihli duyuru ile sözleşmeli 80 avukat alımı yapılacağı ilan edilmiştir. Duyuru şöyledir: “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Taşra Teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında çalıştırılmak üzere, 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”ın ek 2 nci maddesinin (c) bendi ve ek 5 inci maddesine göre, 80 adet Avukat Pozisyonu için Bakanlık Merkez binada yapılacak sözlü sınav ile sözleşmeli personel alınacaktır.” 

NE OLMUŞTU

03.10.2012 tarih ve 28430 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Kamu Görevine İlk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1'inci maddesinde yer alan, "Ek Madde 6-Kamu kurum ve kuruluşları, özel mevzuatlarında sınav, başvuru, komisyon teşkili ve sınava ilişkin hususlarda düzenleme yapılmak kaydıyla, hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonlarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabilirler" düzenlemesinin iptali istemiyle Ankara Barosu tarafından Danıştay 12. Dairesi’nde dava açılmıştı. Yapılan yargılama sonunda, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesi ile Danıştay 12. Dairesi'nin 2016/9091 E. 2018/530 K. sayılı ilamıyla işlemin iptaline karar verildi.