Ankara'dan taze kulis: ‘Erdoğan, Gökçek sonrası Ankara’yı kaybedebilir’

Ankara'dan taze kulis: ‘Erdoğan, Gökçek sonrası Ankara’yı kaybedebilir’

Kulislere yansıyan bilgilere göre, iki haftayı aşkın zamandır direnen Gökçek tartışması uzadıkça AKP’nin seçimde Ankara’yı kazanma şansı azalıyor. Ankara Büyükşehir adayı olarak adı geçen Mansur Yavaş’a, Meral Akşener’in yeni kurulacak partisinden de destek gelmesi halinde siyasetin ayrı bir mecrada akmaya başlayabileceği, Ankara ile birlikte Bursa’daki tablonun da değişmesinin, AKP’ye ağır maliyet getirebileceği öne sürüldü.

Melih Gökçek tartışması uzadıkça AKP’nin bir dahaki seçimde Ankara’yı yeniden kazanma şansının azaldığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kadar uyarıya rağmen Gökçek’i yerinde tutamazsa yerine Binali Yıldırım ağırlığında bir aday bulamazsa ya da muhalefet ağır bir hata yapmazsa Mart 2019 seçimlerinde Ankara’yı kaybedebileceği öne sürüldü.

‘Gökçek sonrası Ankara: Erdoğan tekrar alabilir mi?’ başlığıyla bir yazı kaleme alan Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, Gökçek’in istifa taleplerine karşı üç haftayı geride bırakan duruşunun, daha çok AKP yanlısı medya tarafından “direniş” olarak kötülenmeye başladığını aktardı. Yetkin, “Oysa bu sihirli sözcük, AK Parti içinde direniş potansiyeli taşıyan isimleri açığa çıkardı, bazı isimlerin Gökçek’ten cesaret alarak onun arkasına saklanarak ya da saklanmadan saf tutmasına neden oldu. Gökçek’in yaptığına direniş denip denilmeyeceği tartışılır ama AK Parti bünyesinde Erdoğan’ın “karşı konulamaz olmadığı” izlenimine yol açtığı anlaşılıyor” dedi.

‘Kurşun asker değil’

Yetkin, Gökçek’in hangi yolla olursa olsun görevden ayrılması durumunda Erdoğan için seferber olmayacağını dile getirdi. Erdoğan ve AKP’den özerk bir oy tabanı bulunan Melih Gökçek’in ‘kurşun asker’ olmadığını belirten Yetkin, onun ayak diremesinden sonra sesini yükselten Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ‘Tabanım var, bağımsız aday olsam kazanırım” sözleri ile Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’un “Gitmiyorum, alsınlar” tutumunun rastlantı olmadığını belirtti.

Gökçek’in “direnişiyle” başlayan tartışmanın, AKP açısından başka bakımlardan da yıpratıcı olduğunu ifade eden Yetkin, AKP Genel Merkezi açısından seçmen tercihinin Cumhurbaşkanı iradesi karşısında öneminin olmadığı gibi bir algının ortaya çıktığını, görevden alınmak istenen belediye başkanlarının neyle itham edildiğinin açıklanmamasının keyfilik algısına yol açtığını yazdı.

Abdullah Gül’ün desteğine ihtiyaç duyuldu algısı

Yetkin, “Yazının başında ihtimal olarak konuştuğumuz gibi, Erdoğan Gökçek’le devam etmenin bir yolunu bulmaz ya da Binali Yıldırım gibi (aslında İstanbul için de adı geçen) bir güçlü isim bulamaz ise Ankara’nın kaderi muhalefete bağlı olacak. (Adı geçirilen bir diğer isim de Ali Babacan. Ancak bu durumdaki algı, Abdullah Gül’ün desteğine ihtiyaç duyulduğu olabilir.)” dedi.

Yetkin ayrıca ismi CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye adayı olarak geçen Mansur Yavaş’a, Meral Akşener’in yeni kurulacak partisinden de destek gitmesi halinde siyasetin ayrı bir mecrada akmaya başlayabileceğini, Ankara’yla birlikte Bursa’daki tablonun da değişmesinin, Erdoğan ve AK Parti’ye ağır maliyet getirebileceğini yazdı.