Ankara temsilcileri önce Başbakan'a sonra Kılıçdaroğlu'na gitti

Ankara temsilcileri önce Başbakan'a sonra Kılıçdaroğlu'na gitti

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ve SP’nin temeli anayasa olan bir ilkeler platformu çerçevesinde birliktelikten söz etmelerine ilişkin “İlkeler doğrultusunda olacaksa ben olumlu bakıyorum” dedi. CHP Lideri, “Biz ona birleşme diyoruz, ittifak değil. Birlikte hareket etme” ifadesini kullandı.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, Milliyet’ten Serpil Çevikcan, Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın ve Hürriyet’ten Deniz Zeyrek ile Abdülkadir Selvi, önce Başbakan Binali Yıldırım, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sohbeti, köşelerine taşıdı.

Milliyet Ankara Temsilcisi Çevikcan, söz konusu görüşmeleri aktarırken, Başbakan’a BM’nin Suriye’de 30 günlük ateşkes kararının Afrin’i de kapsadığı yolundaki iddiaları sorduklarını, Yıldırım’ın, “Afrin’i kesinlikle kapsamıyor” yanıtını verdiğini aktardı. Çevikcan, şunları yazdı:

“Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi ile Fransız yetkilinin tersi yönündeki açıklamalarını hatırlattığımızda ise “Herkes her şeyi söyleyebilir. Önemli olan bizim ne söylediğimiz. Alakası yok. Biz başkalarının söyledikleriyle hareket etmeyiz. Afrin harekâtı sürüyor” dedi.

Ankara, Afrin harekâtını planlandığı şekilde sonuna kadar sürdürmeye kararlı.

“TSK ve ÖSO, terörle ve teröristle mücadele ediyor. Ateşkes kararı Türkiye’nin Afrin harekâtını kapsamıyor” diyor.”

KILIÇDAROĞLU: İTTİFAK DEĞİL BİRLEŞME

Çevikcan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmelerini aktarırken de, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının, ittifak yapıp yapmayacağının belirsiz olmasından dolayı yöneltilen eleştirilerin anımsatılarak, “Genel seçimde ittifakı düşünüyor musunuz?” sorusuna Kılıçdaroğlu’nun, “Buna bugünden karar vermek için çok erken” yanıtını verdiğini söyledi. Çevikcan, bu görüşmeyi şöyle aktardı:

“Kılıçdaroğlu, bu yanıtın ittifaka kapıyı kapatmadığı anlamına geldiğinin söylenmesi üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz ona birleşme diyoruz, ittifak değil. Birlikte hareket etme. Bir de şu var; bu yasa eşitlik ilkesine aykırı. Şimdi yüzde 9,90 oy alan parlamentoya milletvekili sokamayacak, yüzde 1 oy alan sokacak, ittifak dolayısıyla. Sonra seçim güvenliği konusunda, tekliften kaynaklanan ciddi endişelerimiz var. Onların da giderilmesi lazım. Teklif bir anlamda halkın iradesinin gasp edilmesine yol açan 12 Eylül darbe hukukunun bir devamı. Yüzde 10 seçim barajını getirdiler, bir de yüzde 50 ve üstü barajını getirdiler. İki barajlı bir sistem oldu ki bunun demokrasi ile bağdaşır bir yanı yok.”

‘BAHÇELİ’Yİ MUHATAP ALMIYORUZ’

CHP lideri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki CHP’ye yönelik sert eleştirilerinin ve “Gitsin cümbüş ittifakı kursun” sözlerinin anımsatılması üzerine şu yanıtı verdi:

“Bahçeli bizi hedef almak istiyor. AKP sözcüsü gibi. Yani AKP’nin söylemesi gerekeni Bahçeli söylüyor. O neden ile doğrudan muhatap almıyoruz.”

‘AYM’YE GÖTÜRECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu, ittifak teklifinin değiştirilmeden çıkması halinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını da söylerken, şöyle dedi:

“Şimdi hukukçular inceliyor. Belki komisyonlarda pürüzlü yönleri büyük ölçüde giderilmiş de olabilir. Yani sonuçta siz seçimi güvenlikli bir ortamda yapmak zorundasınız. O kadar çarpık hükümler var ki sanki açık oy gizli sayım gibi bir anlayış üzerine inşa edilmiş bu teklif. Kabul edilebilir bir tarafı yok. Parlamentoda mücadelemizi yapacağız. Bu haliyle geçerse de Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz.”

ÖNCE TEKLİF ÇIKACAK

CHP lideri, “En geniş birlikteliği sağlayacağız ifadeniz ittifaka açık olduğunuz anlamına mı geliyor? Biz ittifak yapabiliriz mi diyorsunuz yoksa tek liste ittifakına açığız mı diyorsunuz?” sorusuna ise “İşte o dediğim koşullara bağlı. Önce bu teklifin çıkmasını bekleyeceğiz. Sonra oturup kendi aramızda bir değerlendirme yapacağız” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde her partinin adayının olacağının söylendiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, CHP’nin tüzük kurultayında değiştirilecek tüzüğüne Cumhurbaşkanı adayının halk tarafından belirlenmesi seçeneğinin konulacağının anımsatılması üzerine, “Seçeneklerden birisi o. Halk belirliyor diye bir şey yok ortada. Üç seçenek vardı, bir de dördüncü seçenek eklenecek oraya. Tabii tartışılacak. Milletvekillerinde vardı, cumhurbaşkanının belirlenmesinde de seçenekler var” dedi.

‘İLKELER PLATFORMU’

CHP lideri, İYİ Parti veya Saadet Partisi genel başkanlarının temeli anayasa olan bir ilkeler platformu çevresinde birliktelikten söz ettiklerinin anımsatılması üzerine de “Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir; ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa, o ilkelerden yola çıkılarak yapılır. Türkiye’nin uzlaşmayla yeniden bir anayasa yapılmasını istiyoruz dedim. Daha önce de bunu deklare ettik biliyorsunuz. Buna ihtiyacı var Türkiye’nin” diye konuştu.

‘DURUŞUMUZ NET’

Kılıçdaroğlu, “AK Parti ve MHP sizin HDP ile ittifak yapacağınızı söyleyen ön kabulle hareket ediyor” yönündeki soruya da “Aslında bizim duruşumuz çok açık ve net belli. Biz seçim yasasını değiştirip barajın sıfıra indirilmesi, belki yüzde 1-2’ye indirilmesi, her partinin de bağımsız seçime girmesidir bizim arzumuz” yanıtını verdi.

Bahçeli’nin CHP’nin barajı kaldırma teklifini baraj sorunu olmasından kaynaklandığı yolundaki değerlendirmesinin anımsatılmasına ise sadece gülerek karşılık verdi.

‘AYAĞINA GELMİŞKEN ALSAYDIN’

CHP lideri, PYD eski eş başkanı Salih Müslim’in serbest bırakılmasını ise şöyle değerlendirdi: “Karara bakmak lazım. Hangi gerekçeyle bırakıldı onu bilmiyorum. Asıl sorumlu AKP hükümetidir. Yani siz Müslim’i Yargıtay kararı varken Türkiye’ye davet ettiniz, altına kırmızı halılar serdiniz, kabul ettiniz, yemek yediniz. Bu adam eğer terörist ise hazır ayağına kadar gelmiş, götürürsün polise teslim edersin, olur. Ama bunlar yapılmadı.”

CHP lideri istismarla ilgili yasa çalışmasına zina konusunun da dahil edilmesi planına ilişkin olarak da tasarı parlamentoya gelmeden yorum yapmasının doğru olmadığını söyledi.

‘SEFER GÖREV EMRİM YOK

Askerdeki oğlunun anımsatılması üzerine 6 Mart’ta tezkere alacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Üniversiteye dönecek değil mi? Tezkere bırakıp Afrin’e gideyim falan demedi mi?” soruları üzerine, “Göndermezler çünkü yeteri kadar silah eğitimi almadı. Gelecek önce evlilik hazırlıkları yapacak” diye konuştu.

Yaklaşık tarihin sorulması üzerine “Valla bilmiyorum o işleri” yanıtını verdi.

“Sizin yok değil mi sefer görev emri?” diye sorulması üzerine ise “Yok, hayır” dedi.

Dinlenme imkânı bulup bulmadığını sorduk. “Belki de genel başkan olduktan sonra en çok dinlendiğim dönem” diye karşılık verdi. Dinlenirken, kitap okuduğunu söyledi. Soner Yalçın’ın yeni çıkan kitabı, ”Saklı Seçilmişleri” okumuş."