Gökçeada ve Bozcaada için flaş karar!

Gökçeada ve Bozcaada için flaş karar!

Ege'deki iki büyük adamız olan Gökçeada ve Bozcada'nın 'organik tarım adası' yapılması için ilk adım atıldı. Çanakkale Valisi'nin başkanlık ettiği toplantıda; projenin adalara getireceği avantajlar ve dezavantajlar masaya yatırıldı. Çalışmaların tamamlanıp, projenin onaylanması durumunda ise bu iki ada 'organik tarım adası' ilan edilecek.

Milli Tarım Projesinin Organik Tarım Bileşeni kapsamında, organik tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, Gökçeada ve Bozcaada'nın da ‘organik tarım adası’ yapılması için toplantı düzenlendi.
Çanakkale Yorum gazetesinin haberine göre; toplantıya Vali Orhan Tavlı, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, İl Genel Meclis Başkanı Ömer Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Şube Müdürü Hasan Yılmaz, bakanlık yetkilileri, ilgili oda ve birlik başkanları, ilgili kurum temsilcileri ve üreticiler katıldı.

PROJENİN SUNUMU YAPILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ’ın ve Ziraat Mühendisi Hülya Erdemir Yağlı tarafından yapılan “Organik Tarım Havzası” sunumundan sonra konuşan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı proje ile ilgili bilgi verdi.

VALİ TAVLI: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Vali Orhan Tavlı, “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, 2017'nin ikinci altı aylık eylem planında Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimizin organik tarım adası ilan edilmesiyle ilgili çalışma yapılması planlanmış” dedi.

Çanakkale'nin bir tarım şehri olduğunu hatırlatan Vali Orhan Tavlı konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık temsilcisi arkadaşlar burada bir etüt çalışması yapacaklar. Etüt çalışması öncesinde sizlerle birlikte olup fikir alış verişinde bulunmak istiyorlar. 

Ankara'daki bürokraside Çanakkale'nin akla gelmesinin sebebi de bizim çiftçimizin organik tarım konusunda bilinçli olması. Hepimizin de bildiği gibi halkımızın alım gücü arttı. Tüketici artık bilinçli, öyle olunca raflarda organik ürünleri tercih etmekte. Tabi bizler de Çanakkale olarak buradaki ekonomik alandan daha fazla nasıl üreticimizi nasiplendiririz. Bunun çabası içerisindeyiz. 

Özellikle bugün burada Gökçeada dile getirildi. Gördüğümüz kadarıyla Gökçeada'da organik tarım yönünde bir çalışma var. Özellikle hayvancılık ve zeytincilik güzel görünüyor. Adada su problemi de yok, bunlar adanın artıları. Benim öngörüm Gökçeada'nın, önümüzdeki 5 yıl içerisinde özellikle tarım ve turizm alanında yıldızının parlayarak, lokomotif bir ilçe olacağı.

 Bu nedenle özellikle organik tarımla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü kolaylık Çanakkale Valiliğimiz tarafından gösterilecektir. Bunun bilinmesini istiyorum. Gökçeada'nın organik havza ilan edilmesi ile ilgili katılımcıların görüşleri önemli görüşlerinizi almak istiyoruz” diye konuştu.

GÖKÇEADA VE BOZCADA ORGANİK TARIM ADASI OLACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılı “İkinci Altı Aylık Eylem Planı” kapsamında Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Tunceli, Hakkâri, Şırnak, Siirt illerinin “ Organik Tarım İlleri” ve Gökçeada ve Bozcaada'nın da “Organik Tarım Adası” ilan edilmesi planlanıyor. 

Bu kapsamda Çanakkale ilinde Gökçeada ve Bozcada ilçelerinde bulunan sivil toplum kuruluşları ve üreticiler tarafından bu iki adanın ‘organik ada’ ilan edilmesi durumda avantajları ve dezavantajları değerlendirilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılacak etüt çalışmalarının sonunda ilçelerin organik ada ilan edilip edilmeyeceğine karar verilecek.