Anket şirketleri açıkladı: Hangi aday önde gidiyor?

Anket şirketleri açıkladı: Hangi aday önde gidiyor?

HaberTürk'te Hülya Hökenek'in sunduğu programa katılan Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir ve MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 23 Haziran seçimleriyle ilgili "Algıya bakılacak olursa, Ekrem İmamoğlu önde gibi gözüküyor" açıklamasında bulundu.

Programda Hülya Hökenek'in konuklarına yönelttiği "İstanbulluların tercihine dair nasıl bir koku alıyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir:

"Algıya bakılacak olursa, Ekrem İmamoğlu önde gibi gözüküyor. Diğer taraftan bakıldığında Binali Yıldırım'ın geçmiş kariyeri ve bu göreve uygunluğu gibi  kamuoyundaki algı açısından Yıldırım'ın da üstün olma durumu var. Şu anki algı açısından başbaşlık  noktası ya da bir tık mazbatası elinden alındı diye oluşturulan algı sebebiyle İmamoğlu birazcık daha önde gibi görülebilir. Kampanya burada belirleyici olacaktır, AKP doğru bir stratejiyle giderse işler değişebilir." açıklamalarında bulundu.

'AKP'NİN GELİŞTİRDİĞİ ÜSLUP VE TAKTİKSİZ ÇALIŞMALAR YETERSİZDİ'

Aynı soruya MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise, "Binali Yıldırım, AKP'nin koyabileceği en iyi adaydı. Yıldırım, yüzde 12 ile yarışa önde başladı. Ancak AKP'nin geliştirdiği uslüp, taktiksiz çalışmalar belki yetersiz olduğundan ama belki de karşıda İmamoğlu'nun çok bilinmeyen bir isim olmasına rağmen ortaya koyduğu performans bu açığı çok hızlı bir şekilde kapattı" ifadelerini kullandı. 

'EN BELİRLEYİCİ KİTLE KÜRT SEÇMEN'

Seçimlerin en belirleyici kitlesinin Kürt seçmenler olduğunu söyleyen Kulat ayrıca "İstanbul seçimlerinin en belirleyici kitlesi; Kürt seçmenler. İstanbul'da yüzde 22'lik Kürt seçmen var. Bunların 6-7 puanı sürekli AKP'de kalıcı olan seçmen kitlesi. Geri kalan 1-2 puanlık marjinal seçmen var ama diğerleri yerel seçimlerde çoğunlukla AKP'nin yanında yer alıyorlardı. Ama bu seçim döneminde öyle olmadı" dedi.

'BIÇAK SIRTI'

Öte yandan Kulat, Kandil'den yapılan AKP karşıtı açıklamalara değinerek, "Kandil'den yapılan açıklamalar HDP'nin ağırlıklı olarak İmamoğlu'na verdiği destek net olarak ortaya çıkmaya başladı. İmamoğlu ve ekibi o seçim kampanyasında bunu oldukça ortaya çıkarmamaya çalıştılar. Dolayısıyla Kürt seçmenin tercihinde değişiklik olacağını düşünüyorum. AKP iyi bir strateji geliştirirse kendi lehine olabilir. Ama şu an itibariyle baktığımızda bir bıçak sırtı durumu söz konusu" şeklinde konuştu.