AP kararı sonrası Yıldırım'dan ilk açıklama: Çok önemli değil

AP kararı sonrası Yıldırım'dan ilk açıklama: Çok önemli değil

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu (AP)'nin Türkiye'yle ilişkilerin dondurulmasına yönelik olarak çıkan ve 477 oyla kabul edilen rapora ilişkin açıklama yaptı.

Yıldırım, kararın "çok önemli" olmadığını söylerken "Bizim için hükümsüzdür" dedi.

Yıldırım, şunları söyledi:

Bu önemli diye nitelendirdiğin karar önemsiz. Çok önemli değil. Bilinmeyen bir şey de değil. Buna benzer kararlar geçtiğimiz aylarda da verildi. Bizim açımızdan hükümsüzdür. Türkiye, AB konusunda herhangi bir sapma yok. AB-Türkiye ilişkilerinin özünü samimiyet oluşturmalıdır. AB, gelecek vizyonunu belirlemeli ve Türkiye ile birlikte yol yürüyecek mi yürümeyecek mi buna karar vermelidir. Bildiğiniz gibi 25 Mayıs’ta NATO zirvesi münasebetiyle Cumhurbaşkanımız AB yöneticileriyle bir araya geldi. Tam üyelik sürecin yeniden canlandırılmasına yönelik bir aylık yol haritası benimsendi. Şu anda bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Gümrük Birliği’nin yenilenmesi  var, AB-Türkiye zirvesinin toplanması var. Ayrıca fasılların yeniden açılarak müzakerelere devam edilmesi gibi konular var. Bu konuda biz çalışmalarımızı, işlerin listesini hazırladık. 25 Temmuz’da bir toplantı daha olacak. Bunlar görüşülecek. Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. O kararlar milletvekillerinin insiyatifiyle alınan kararlardır. Bizim önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz konu AB yönetim iradesinin düşüncesidir.

AB ülkelerinin liderlerinin düşüncesidir, AB üst yönetiminin düşüncesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır. Biz de buna göre irademizi ortaya koyarız. Biz ne yapacağımızı biliyoruz, hangi yöne gideceğimizi biliyoruz. AB kafa karışıklığından vazgeçsin, Türkiye ile gelecek ilişkilerini sağlıklı bir zeminde yürütmesi için bütün şartlar mevcuttur. Son bir yılda yaşanan inişler çıkışlar artık geride kaldı.