'Atatürk döneminde camiler genelev oldu' demişti...

'Atatürk döneminde camiler genelev oldu' demişti...

“Camileri genel ev yaptılar” diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın’ın 2010 yılında teslim ettiği doktora tezinde de benzer ifadeler olduğu bu tezle doktor unvanı aldığı ortaya çıktı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, ÇOMÜ TV ve Radyosu’nda konuk olduğu bir programdaki “1924’te Çanakkale ve Bursa´da genelev olarak, ahır olarak kullanılan camiler var” sözleri nedeniyle kamuoyunun tepkisini çeken öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın hakkında soruşturma başlatıldı. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın'ın benzer ifadeleri doktora tezinde kullandığı ortaya çıktı. 2010 yılında Uludağ Üniversitesi'ne verdiği “Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi 1920-1950”, doktora tezinde skandal ifadeler yer alıyor. Tezin 215'nci sayfasında “Ayasofya'nın minareleri de yıktırılıyordu. Fakat mabede zarar getireceği için bu senaati irtikaba yol bulamadılar. Birçok câmiler camilikten çıkarılmış, hangar haline getirilmiş, ahır olmuş, Yahudilere, Ermenilere satılarak şarap deposu olmuştu. Afyon'da şimdiki Zafer Parkı'nın bulunduğu yerde “Kışla Camii” vardı. Afyon'un en büyük tarihi camii idi. Bir gece içinde yerle bir oldu” ifadesi kullanılmış.

CHP YIKTI, CAMİ SATTI

Akla ziyan ifadelerle dolu olan doktora tezinde yine eskimiş ve yalan olduğu kanıtlanmış bilgiler yer alıyor. Akın, akademik çalışmasında sık sık Cumhuriyet Halk Partisi'nin camileri yıktığı, şarap evi yaptığı ifadelerine yer veriyor. “Memleketin her tarafında yüzlerce, binlerce cami, yıkıldı, satıldı, depo ve ahır yapıldı. Merhum Risale-i Nur müellifi Barla'ya sürüldüğü zaman, orada bir mescidi tamir ettirmişti ve orada namaz kılıyordu. Halkçılar bu mabedi de hak ile yeksan ettiler” metni ile doğrudan CHP'nin camileri yıktığı iddiasını ortaya atıyor. Öte yandan yaptığı alıntıda dönemin cami vakfının camileri geneleve çevirdiği imasında bulunuyor. Akın'ın o imayı içeren alıntısı tezinin 323'üncü sayfasında şöyle kullanılıyor: “Çeşmeler kapandı, mektepler kapandı, fukarahaneler kapandı. Evkâf onunla bilmem ne yapmaya başladı?”

TEZİN BAŞINDA ONAY FORMU HAZIR

Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Eğitim Bilim Dalı'nda danışmanı Yrd. Doç. Mustafa ÖCAL olarak görülüyor. 2010 yılında teslim edilen skandal ifadelerin yer aldığı doktora tezinin başında tez okuyacak olan komisyonun hazırlayacağı resmi onay yazısı yer alıyor. Tezin üçüncü sayfasında “Abdullah AKIN'a ait Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi (1920-1950) adlı çalışma, jürimiz tarafından Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Eğitimi Bilim Dalında Doktora Yeterlik tezi olarak kabul edilmiştir” notu ile bazı yerleri boş bırakılmış bir onay dilekçesi koyulmuş.