Üretimde olmayan maden şirketlerine devlet desteği verilecek

Üretimde olmayan maden şirketlerine devlet desteği verilecek

Ağustostan bu yana 5 bin 467 maden sahası denetlendi, bunlardan 1780’i denetimlerden geçemeyerek faaliyetleri durduruldu. Üretimde olmayan, üretime hazırlık yapan şirketlere de devlet desteği verilecek.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre hükümet, madencilik yapan özel şirketlere verilecek desteğin kapsamını genişletti. Bundan böyle üretim yapmayan “hazırlık” aşamasında olan ocakları işleten şirketlere de destek verilecek. Madenlerdeki taşıma bantlarının standartlara uygun hale getirilmesi için 3 yıl süre verilirken, yer üstü maden işyerlerine kurtarma istasyonu kurmak da zorunluluk olmaktan çıkarıldı. İstasyon kurulup kurulmayacağına “işyeri özellikleri ve acil durum tatbikatlarına” göre karar verilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ’de değişiklik yaptı. Bu tebliğ, linyit ve taşkömürü çıkaran özel şirketlerin işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla devlet tarafından destek verilmesini öngörüyor. Tebliğe göre ruhsat sahibi şirketlerin destekten yararlanabilmesi için “üretim yapıyor olması” şartı aranıyordu. Ancak tebliğde yapılan değişiklik ile bundan böyle “hazırlık” yapan şirketler de destekten yararlanabilecek.

Ayrıca aynı ruhsat sahasında aynı işyeri sicil numarası ile birbirinden bağımsız birden fazla yeraltı kömür ocağı işletmesi bulunması durumunda, ocaklardan herhangi birisinde üretim faaliyetlerinin durdurulması halinde destek ödemesi yapılmıyordu. Ancak tebliğde yapılan değişiklikle bundan sonra üretim faaliyeti durdurulan ocakların Maden Yasası’na uygun şekilde terk edilmesi halinde işletme güvenliği sağlanmış şekilde üretim faaliyetleri devam eden ocaklar için destek verilecek.

İstasyon şart değil

Mevcut yönetmelikte yeraltı ve yer üstü maden işyerlerinde hızlı ve etkili şekilde müdahale edilebilmesi için uygun bir kurtarma istasyonu öngörülüyordu. Ancak değişiklikle “yer üstü maden işyerlerinde” bu şart kaldırıldı.