Terörizme karşı kararlılık mesajı

Terörizme karşı kararlılık mesajı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 40 Müslüman ülkenin katıldığı Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu’nun toplantısı ilk kez bakanlar seviyesinde dün düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, askeri faaliyetler ve istihbarat paylaşımında ortak hareket edeceklerini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Canikli de konuşmasında, “Herhangi bir terör tehdidine asla müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Suudi Arabistan’ın liderliğinde 40 Müslüman ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu’nun ilk yüksek seviye toplantısı dün Suudi başkenti Riyad’da gerçekleştirildi. 2015 yılında oluşturulan koalisyon bugüne kadar bu çapta bir toplantı düzenlememişti. Toplantı savunma bakanları düzeyinde gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını Suudi Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman yaptı.

KATAR KATILMADI

Suudi liderliğindeki ittifak, İran, Irak ve Suriye gibi Şii eksenini oluşturan ülkeleri kapsamıyor. Katar ise resmi olarak ittifakta olmasına rağmen Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ile yaşadığı kriz nedeniyle toplantıya temsilci göndermedi. Toplantıda Katar bayrağı da yer almadı. Mısır’daki Sufi camisine yönelik terör saldırısını kınayan Suudi Veliaht Prensi Muhammed, “Geçmişten beri terör hepimizin ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Aramızda koordinasyon yoktu. Bu ittifakla artık bu durum sona eriyor” dedi.

ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Toplantıya katılan ülkelerin “açık bir sinyal” gönderdiğini söyleyen veliaht prens, bu ülkelerin birbirlerini askeri, finansal ve siyasi açıdan birbirini destekleyeceğini, birbirleriyle istihbarat paylaşacaklarını ifade etti. Mısır’daki saldırının çok acı verici olduğunu kaydeden Prens bin Selman, “Terör ve aşırıcılığın en büyük tehdidi sadece masumları öldürmesi ve nefret yayması değil aynı zamanda dinimizin itibarını lekelemesi ve inancımızı tahrif etmesi” dedi. Toplantı, Suudi Arabistan’ın bölgedeki rakibi İran’a karşı cephe oluşturma çabasının parçası olarak da değerlendiriliyor.

4 KOLDAN TERÖRLE MÜCADELE

İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Bakanlar, terör örgütlerini zayıflatma ve yok etme hedefiyle üye her ülkeye imkân ve isteği doğrultusunda askeri kabiliyet için gerekenleri sağlamanın önemine vurgu yaptı. Askeri, ideoloji, medya alanlarında ve örgütlerin finans kaynaklarının kurutulması şeklinde dört koldan terörle mücadele konusunda anlaşmaya varıldı.
2015’te kurulmuştu

- Koalisyonun kuruluşu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın ikinci veliaht olduğu 14 Aralık 2015’te duyurulmuştu. Koalisyonda Türkiye dahil 34 ülke yer almıştı ve Suudi Arabistan öncülüğünde askeri ittifak oluşturma ve Riyad’da müşterek harekat merkezi kurma kararı alınmıştı. Koalisyon, radikalizm ve terörizmi ideolojik olarak itibarsızlaştırmayı, İslam’ın suiİstimal edilmesine karşı ortak söylem belirlemeyi, karşılıklı bilgi ve istihbarat paylaşımını yoğunlaştırmayı amaçlıyor.

‘TERÖR TEHDİDİNE ASLA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ’

Toplantıya Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de katıldı. Canikli, “Biz, herhangi bir terör tehdidine asla müsamaha göstermeyeceğiz ve PKK/PYD/YPG’ye karşı gerekli tüm tedbirleri tereddütsüz biçimde almaya devam edeceğiz. Bu mücadelemizde tüm dostlarımızdan çekincesiz destek bekliyoruz” dedi. Bakan, “Maalesef, bu ilke küresel çapta uygulanmamaktadır. Bazı ülkelerin FETÖ terör örgütü bağlamındaki önyargılı ve mütereddit yaklaşımları bunun bir örneğidir. Benzer şekilde terörizmle mücadeledeki yapıcı çabalarımız, büyük bir stratejik ve ahlakî hata nedeniyle zarar görmektedir. DEAŞ’la mücadeleyi bir başka terör örgütü olan PKK/PYD/YPG’yle ortaklık kurarak sürdürmek yanlıştır. Bu durum Suriye’nin geleceğini tehlikeye sokmakta, ayrıca bölgesel güvenlik ve istikrarı da tehdit etmektedir” dedi. Canikli, terör örgütlerinin bir kısmının İslam’ın adını kullanarak, masum insanlara saldırdığına da dikkat çekti.