‘Avrupa Birliği çocuk oyuncağı değil’

‘Avrupa Birliği çocuk oyuncağı değil’

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AB'nin 'Türkiye ile müzakereleri şimdi dondurdum, sonra yeniden başlattım' gibi bir tutum içine girmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı için Estonya'nın başkenti Tallinn'de  bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Bakan Çelik şunları söyledi: 

"Avrupa'da zaman zaman camilerin kapatılmasından ve ibadetlerin yasaklanmasından bahsediliyor. Bu tersinden radikalleşmeyi besleyecek yanlış bir politikadır. Camilerde radikalleşme politikası varsa bunun yasalarla önüne geçilebilir. Burada din adamları ile, Müslüman organizasyonlarla işbirliği yapmak lazım. Unutulmamalıdır ki İslam'ı kötü göstermeye çalışmak yanlıştır. Camilerin kapatılması radikalleşmeyi doğuruyor. Yasalarla ve politikalarla korunması gerekiyor. Belli hayat tarzlarının korunması gerekiyor fakat bu bir takım gruplar tarafından istismar edilebilir. Son zamanda Türkiye'yle ilgili konularda, Türkiye DEAŞ tarafından bir saldırıya uğradığında Türk bayrağı yansıtılıyor çeşitli yerlere fakat PKK tarafından saldırıya uğradığında aynı dayanışmayı görmüyoruz. Bu duyarlılıklar konulmazsa, bizim burada politikalar üretmemiz yetersiz kalır. İslamofobia bir ırkçılık haline dönüşmüştür. Bunun ideolojik ve politik sebeplerini düşünmek lazım.

Türkiye güçlü bir demokrasisi olan ülkedir. Radikalleşmeye karşı Türkiye ile beraber mücadele edilmesi lazım. AB’nin Türkiyesiz devam etmesine dair irrasyonel açıklamalardan bıktık. Beraber geleceğe odaklanmamızın gerekliliğine dair başlıkların altını çizdim.

Almanya’da PKK, FETÖ gibi terör örgütlerinin himayesi aramızda ciddi sorundur. Almanya’nın bu sorunun çözümüne dair çaba sarf etmesi gerekirken, ‘Türkiye ile müzakereleri durduralım’ demesi bu işi çocuk oyuncağına çevirmektir. Bu Türkiye’ye zarar vermez, bu Almanya’nın AB’ye bakışını sorgulatır. Bazıları, ‘Biz Türkiye ile müzakereleri kesince Türkiye’ye ders vermiş oluruz’ gibi yaklaşım sergiliyorlar, Türkiye'nin büyüklüğünü kavrayamıyorlar. Bu çocuk oyuncağı değildir. Böyle bir kararın çok ciddi sonuçları olur.

“BU İŞLER ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL”

Avrupa'nın problemleri Türkiye olmadan çözülemez. Almanya'nın yaklaşımı Türkiye'ye değil, AB'ye zarar verir. Türkiye ile müzakereler askıya alınsın ya da kesilsin şeklindeki sözlerin bile esasında radikalleşmeye verilmiş en büyük destektir. Müzakereleri askıya alalım gibi söylemler var, bu rahatsız edici. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Ciddi sonuçları olur.”