Avrupa Komisyonu’ndan tepki çeken Türkiye bütçesi

Avrupa Komisyonu’ndan tepki çeken Türkiye bütçesi

Türkiye karşıtlığını her platformda dile getiren Avrupa Birliği'nden üstü kapalı bir uyarı geldi... Avrupa Komisyonu, 2021-2027 yıllarını kapsayan dönem için bütçe önerisi hazırladı. Bütçede Batı Balkan ülkeleriyle birlikte AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'ye verilen bütçe tepki çekti. Uzmanlar bu rakamların, AB'nin Türkiye'yi aday ülke yerine komşu olarak görmeye başladığını ifade ederken, bu durumdan en çok Türk vatandaşlarının etkileneceğini aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun 2021-2027 arasındaki bütçe önerisi, AB-Türkiye arasında yaşanan gerilimi artıracağa benziyor… Avrupa Komisyonu’nun 6 yıllık dönem için hazırladığı bütçe önerisinde, Sırbistan Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’la birlikte Türkiye’ye verilecek mali yardım bütçesi 12 milyar 865 milyon euro olarak öngörüldü.

Avrupa Birliği’ne aday bu kadar çok ülkenin olmadığı 2014-2020 döneminde bu miktar 11 milyar 698 milyon euro iken Deutsche Welle uzmanlarla konuşarak bu gelişmeyi değerlendirdi. Deutsche Welle Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkisinin üyelik perspektifinden çıkarak komşu olarak görülmeye başlandığını aktardı.

2 Mayıs'ta kamuoyuna açıklanan belgede, aday ve potansiyel aday ülkelere verilecek yardımlara ilişkin bütçenin, “Batı Balkanlar Stratejisi bağlamında konumlandırıldığı” vurgulanırken, bunun “Türkiye ile ilişkilerdeki gelişmeleri yansıttığı” ifade edildi.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren bu gelişme, birçok plan ve projenin de rafa kaldırılması anlamına geliyor. Türkiye’den birçok insan bu fonların desteklediği projelerden faydalanıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla, şu anda Brüksel'de mali yardımlar konusunda yarı dönem gözden geçirmenin yapıldığını, Türkiye'ye yapılacak yardımlarla ilgili değişikliklerin ele alındığını söyledi. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Batalla, AB Komisyonu'nun bir süre önce Ankara üzerinde baskı oluşturmak amacıyla sembolik olarak mali yardımlarda kesintiye gittiğini, bunun da büyük ölçüde ekonomi alanında olduğunu söyledi. Batalla, ayrıca fonların bir kısmının Ankara'daki AB Komisyonu'na kaydırıldığını, devlet kurumları yerine doğrudan Komisyon'dan proje finansmanı sağlanabilmesinin amaçlandığını kaydetti.