Avukata işkence: İşkenceye karşı çıktı, hakkında dava açıldı

Avukata işkence: İşkenceye karşı çıktı, hakkında dava açıldı

Avukat Gökoğlu “Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla hakkında açılan davada beraat etti.

Tekirdağ Cezaevi’nde tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Engin Gökoğlu, 2017 yılında cezaevinde infaz koruma memurlarının saldırısına uğradı. Kolu kırılan ve yerlerde sürüklenen Gökoğlu, “İşkence yapmak şerefsizliktir. Bu yaptığınız işkencelerin hesabını bir gün vereceksiniz” diye slogan attı. Gökoğlu hakkında “Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Mahkeme, Gökoğlu’nun doğrudan ithamda bulunmadığı, sloganları hücrede bulunan kameraya bakarak söylediğine kanaat getirerek beraat kararı verdi.

İşkenceye uğradı...
Avukat Engin Gökoğlu, 2017 yılında beraberindeki tutuklu ve hükümlülerin başka koğuşlara götürülmesine karşın cezaevi görevlilerine direnince infaz koruma memurlarının işkencesine maruz kaldı.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre cezaevi görevlilerden birinin ters kelepçe uygulamaya çalışması sırasında ise kolu kırıldı. Gök-oğlu uzun süre tedavi edilmedi. 7 Kasım’da ise kendisini ziyarete gelen meslektaşını görmeye çıkacağı sırada üst aramasına maruz kaldı. Bu sırada, “Keyfi aramaya son” sloganı attı. İnfaz koruma memurları, Gökoğlu’nu kırık koluna rağmen bir yerden başka bir yere götürmeye çalıştı. Bu esnada Gökoğlu alanda bulunan kameraya karşın, “İşkence yapmak şerefsizliktir. Bu yaptığınız işkencelerin hesabını bir gün vereceksiniz. Üzerinizdeki üniformalar yasadışı iş yapmanıza imkân sağlamaz, güç, para, iktidar bugün sizin yanınızda olanlar yarın olmayacaklar. Bugün sizi suç işlemeye teşvik eden amirlerinize uymayın. Yazılı belge isteyin. Yarın bir gün sizi satacaklar unutmayın” şeklinde sözler sarf etti.

Görevliye hakaret
Gökoğlu hakkında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi. İddianamde Gökoğlu’nun, “Kamu görevlilerine hakaret” suçundan cezalandırılması istendi. Tekirdağ 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava hâkim, Gökoğlu’nun iddianame içeriğinde belirtilen sözleri, götürüldüğü sırada kameraya yönelik olarak söylediğini, doğrudan katılanlara yönelik herhangi bir ithamda bulunmadığını belirterek beraatına karar verdi. 
Gökoğlu’nun cezaevinde uğradığı işkenceye ilişkin avukatları suç duyurusunda bulundu. Ancak henüz bir gelişme yok.