Aziz Kocaoğlu'ndan İzmir'e müjde

Aziz Kocaoğlu'ndan İzmir'e müjde

Konak Tramvayı’nda üçüncü sefer ise Başkan Aziz Kocaoğlu ile yola çıktı.

Özgür TUĞRUL/YURT

Başkan Kocaoğlu basın mensuplarıyla birlikte Konak Tramvayı’na ilk kez bindi. Tramvay Halkapınar-Üçkuyular arasında orta hızda bir deneme seferi gerçekleştirecek.

GECİKMENİN NEDENİ... 

Başkan Kocaoğlu deneme seferi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Konak Tramvayı hakkında genel bir değerlendirme yapan Kocaoğlu, "2009 yılında yaptığımız ulaşım master planında Konak ve Karşıyaka Tramvayları öncelikli olarak görülmüştü. Başka bölgeler de var. Biz de proje çalışmalarını yaptık. Tabi kentin merkezinde tramvay yapmak zor bir iş… Özellikle Konak Tramvayı’nın güzergahı konusunda gerçekten zorlandık. En sonunda bugünkü halinin daha yararlı ve doğru olacağının kanaatine vardık ve inşaatına başladık. Konak Tramvayı’nın gecikmesinin nedeni bizim güzergah belirlemedeki tereddütlerimiz… Hata yapmamak üzere yoğunlaştığımız bir konu oldu. Sonra da sağolsun yüklenici firma zamanında hatta zamanında önce bitirmek üzere çalıştı. Konak Tramvayı bugün deneme seferine başlıyor. Yaklaşık 1-2 ay kadar yolcusuz, ondan sonra yolculu olarak ücretsiz deneme seferleri yapacak. Bu arada otobüsler de çalışacağı için biraz da sıkıntı çekeceğiz. Ondan sonra otobüsler çekilecek, zorunlu haller dışında tramvay hattını dikey kesen hatlar dışında çalışmayacak. Dolayısıyla aynı bugün Karşıyaka’da olduğu gibi konforlu, güvenli, çevreci, karbon salınımını azaltan ve çağın ulaşım aracıyla İzmir buluşacak. Ben İzmir’de tramvaya binmedim, üniversitedeyken Üsküdar’da gördüm. Ama burada Güzelyalı’da oturdum. O zaman da troleybüslerle gidip geliyordum. İzmir yıllar sonra tekrar tramvayına kavuşuyor. İzmirli hemşerilerimize güle güle kullanmalarını, kentimizi ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İzmir’de çağdaş bir sistemin yaşama geçirilmesinden dolayı da ekibimize ve yüklenici firmaya ve bizi sabırla bekleyen İzmirli hemşerilerimize teşekkürlerimizi iletiyorum" dedi. 

PARALEL HATTA OTOBÜS OLMAYACAK 

Kocaoğlu hattın İzmir trafiğine yansıyacak olumlu etkisini de "Raylı sistemin olduğu yerde paralel otobüs çalışmayacak. 150 civarında otobüs devreden çıkacak. Başka hatlara verilecek. Yolcu sayısı tahminlere göre 30 binden başlayarak 80-100 bin civarına çıkacak. Bu optimum rakam… Buna süreç içerisinde ulaşacağız. Raylı sistem yapılmadan bir kentin toplu ulaşımını gerçekleştirmek ve özel araçla kent merkezine gelmekten caydırmak mümkün değil… Özel araçla ancak raylı sistem rekabet edebilir. Biz de bugün de 11 kilometreden devraldığımız raylı sistemi 180 kilometreye çıkartmış olduk. Önümüzde Narlıdere Metrosu ve İZBAN’da Bergama hattı var. Bu sene itibariyle Bergama hattının inşaat çalışmalarına başlanacak. Buca Metrosu da öncelikli projelerimizden bir tanesi… Tüm bu projeler bittiğinde bu sene içerisinde toplamda 70 kilometrelik bir hattın da temeli atılacak. İzmir bizim dönemimizde 250 metrelik bir raylı sistem hattına kavuşacak" sözleriyle anlattı.

Öte yandan Kocaoğlu tramvay Konak Vapur İskelesi'ne geldikten sonra vatman koltuğuna kendisi oturdu. Seferin kalan bölümü Başkan'ın idaresinde gerçekleşti. Başkan yoldan geçen İzmirlileri de selamladı.