Bakan Akar: S-400 tercih değil, sorumluluktur 

Bakan Akar: S-400 tercih değil, sorumluluktur 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD’li bazı senatörlere Münih’te bir araya geldi. Bakan Akar görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Oluşturulacak güvenli bölgede YPG olmamalı ve bölgenin emniyeti Türkiye tarafından sağlanmalıdır” dedi. Akar'ın IKBY Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani ile de bir araya geldiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 55’inci Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen ikinci gün oturumlarına katıldı. Programı kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştiren Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ve 12 ABD’li senatörlerle ayrı ayrı bir araya geldi.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE

Akar görüşmelerinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin önündeki en büyük engellerden birinin PKK/YPG olduğunun altını çizdi. Akar, PKK/PYD’nin bölgeden çıkarılmasının Türkiye’nin güvenliği için en önemli olduğunun altını çizerek, “Fırat’ın doğusundaki 440 kilometrelik sınır hattında oluşturulacak güvenli bölgede terör örgütü YPG olmamalı ve bölgenin emniyeti Türkiye tarafından sağlanmalıdır” dedi.

“TÜRKİYE NATO’DAN UZAKLAŞMADI'

Türkiye’nin, güney sınırı boyunca bir terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğini söyleyen Bakan Akar, Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı yönündeki yorumlara, “Türkiye batıdan uzaklaşmadı. NATO başta olmak üzere tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor” şeklinde yanıt verdi.

“S-400 ALIMI ZORUNLULUKTUR''

Akar, S-400 hava ve füze savunma sistemi alımına ilişkin ise, “Bu bir tercih değil, zorunluluktur” dedi. Bakan Akar, hava ve füze tehdidine karşı Türkiye’nin korunmasının zorunluluk olduğunu, bu konuda müttefik ülkelerle Patriot ve SAMP-T hava savunma sistemleri tedariki konusunda da görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

AKAR-BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Akar ayrıca, konferansa katılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi.

IKBY basınında yer alan habere göre, Türkiye, Irak ve IKBY arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine işaret edilen görüşmede, başta ticaret olmak üzere tüm alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi vurgulandı. İki tarafın ayrıca terörle mücadele konularının ele aldığını bildirildi.