Bakan Albayrak'tan 'erken seçim' açıklaması

Bakan Albayrak'tan 'erken seçim' açıklaması

Berat Albayrak, katıldığı etkinlikte erken seçim iddiaları hakkında konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen 1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu'na katıldı.

Burada konuşan Albayrak, erken seçim iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, iddiaları yalanlayarak, "Görünürde erken seçim yok" dedi.

Bor madeni konusunda önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Albayrak, "Bu yıl çok önemli hamleler yapacağız. Bor konusunda dünyada yetkin en önemli konumlarda çalışmış çok güzel bir ekip kurduk. Bu ekiple bu yıl çok stratejik bir şekilde, önemli bir iki tesisle ilgili temel atma sürecini geliştireceğiz. Bu proje kapsamında da ülkemizin yerli ve milli işbirliği ile bu yıl önemli ve ses getirecek adımlar atacağız.  Borda, dünyada yetkin kurumlarda çalışan uzmanlarla bir ekip kurduk, bazı önemli tesisleri açıklayacağız." dedi. 

Bu yıl içinde yapılacak yeni YEKA ihaleleri için çalışmaların başladığını aktaran Albayrak, "Güneş ve rüzgarda 1000'er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladık. Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore projesini hazırlıyoruz. Yani denizin üzerinde, hakikaten rüzgar verimliliğinin çok yüksek olduğu bölgelerimizi barındıracak, dünyada en büyük off-shore ihalesini bu yıl yapmayı düşünüyoruz. Güneş YEKA'sına pil depolamasıyla ilgili düzenlemeyi de eklemeyi düşünüyoruz. Yine sıcak bir yaz olacak, bu yaz bitmeden iki ihaleyi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Madencilik alanında önemli faaliyetler olduğunun altını çizen Albayrak, şöyle devam etti: 

"Devreye aldığımız Oruç Reis Gemimiz, sadece sismik noktasında Barbaros Hayrettin Paşa gibi bir faaliyeti yok, madencilik alanında da araştırma yapma özelliği var. Üst düzeyde bir gemi. 

Türkiye'nin jeokimya haritasının tamamı bitiyor. Jeofizik de tamamlanmak üzere... Bunlardan sonra işte, firmalarımız başvurup izni alıyor, kazmayı kazıyor. Bütün bu çerçevede kurumsal gruplarımızın da bu sektöre girmesi ile önümüzdeki süreç... 1 milyon metre, bu yıl 2 milyon metre, seneye 3 milyon metre... 5-6 milyon sondaj yapıp, çok daha fazla ve çeşit madeni piyasaya çıkaracağız."

"ÇOK CİDDİ KIRILMALARIN YAŞANACAĞI BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Bölge ve dünyanın tarihi günlerden geçtiğini söyleyen Bakan Albayrak, "Ortadoğu üzerinde çok ciddi kırılmaların yaşanacağı bir döneme giriyoruz. Bütün bu yaşanan gelişmeler oluşturduğu tehditlerin yanı sıra çok daha büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Türkiye olarak, Enerji Bakanlığı olarak biz meseleye nasıl bakıyoruz? Fırsatlar olarak bakıyoruz. Özellikle Türkiye'nin son günlerde ve aylarda yaşadığı Afrin operasyonuyla birlikte her geçen gün daha yüksek bir tonda sahada cereyan eden sürecin, Türkiye'nin yalnızca beka meselesi değil, 81 milyon vatandaşımız bu resmin farkında; yani siz sınırın ötesine 5 bin TIR silah yığacaksınız, sonra da diyeceksiniz ki sınırınızdaki bu gelişmeleri oturup bekleyeceksiniz, tehdit unsuru olan gelişmeleri izleyeceksiniz. Böyle bir şey yok" ifadesini kullandı.

TANAP'TA TARİH BELLİ OLDU

Albayrak, Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) resmi açılışının haziran-temmuz aylarında gerçekleşeceğini duyurdu.

Ocak ayı itibariyle TANAP borularından gaz geçişlerinin testinin başladığını duyuran Albayrak, açılışın ardından yılın ikinci yarısında TANAP üzerinden gaz dağıtımına geçileceğini açıkladı.