Bakan Çavuşoğlu'nun Almanya'ya daveti kriz yarattı

Bakan Çavuşoğlu'nun Almanya'ya daveti kriz yarattı

Avusturya ve Hollanda ile birlikte erken seçim öncesinde Türk siyasetçilerin kendi ülkelerinde miting yapmasını istemeyen Almanya'da "Çavuşoğlu'na davet" krizi yaşanıyor. 5 Türk'ün hayatını kaybettiği Solingen saldırısının 25. yılında düzenlenecek anma törenlerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun davet edilmesi Almanya'yı ikiye böldü.

Almanya’nın Solingen kentinde beş Türk’ün hayatını kaybettiği saldırının 25’inci yıldönümünde düzenlenecek anma törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davet edilmesi tartışma yarattı. Alman siyasetçiler, Türkiye’deki erken seçim öncesi, 29 Mayıs’ta gerçekleşecek olan anma töreninin seçim etkinliği amacıyla kullanılmasından endişe ettiklerini açıklarken, Almanya’daki kuruluşlar bu gelişmeyi destekleyen açıklamalarda bulundu.

Tartışmalarla ilgili olarak DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Hükümet Sözcüsü Christian Wiermer, “Korkunç saldırıya ilişkin bir anma, siyasi partiler arası kavgaya malzeme olmaya hiç uygun değil” şeklinde konuştu. Sözcü, hem Alman hem de Türk siyasetçilere anma programını günlük siyasi tartışmaların parçası haline getirmeme çağrısı yaptı. 29 Mayıs 1993’te düzenlenen ırkçı saldırının yıldönümünde yalnızca Solingen kentinde değil, eyalet genelinde anma etkinlikleri düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Wiermer, “Genç Ailesi’nin beş evladının hayatını kaybettiği Solingen saldırısı, Kuzey Ren Vestfalya tarihindeki en korkunç saldırılardan biri. Bir çok insan, hayatını kaybedenlerin anısını kalbinde taşıyor” ifadelerini kullandı.

Genç Ailesi’nin anma törenine Türk hükümetinden temsilcilerin de davet edilmesini istediğini ifade eden Wiemer, Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümetinin de bunu desteklediğinin altını çizdi.

İTİRAZ SONRASINDA PROGRAM DEĞİŞTİ

Türkiye’deki erken seçim ilanından sonra Almanya’da tartışmalı hale gelen davet Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet tarafından yapılmıştı. Solingen’in yıldönümünde eyalet meclisinde ayrıca özel gündemli bir oturum yapılması ve bu oturumda Laschet’in davet ettiği Çavuşoğlu’nun da bir konuşma yapması planlamıştı. Ancak muhalefet partilerinin temsilcileri, Çavuşoğlu’nun erken seçim ortamında Almanya’da yapacağı konuşmanın, seçim kampanyasının parçası haline geleceğini belirterek buna sert itirazlar yöneltmişti.

Eyalet meclisindeki hararetli tartışmalar sonunda anma programında değişikliğe gidilerek KRV meclisinde planlanan oturum iptal edildi. DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Eyalet Başbakanı Laschet’in, anma ama töreni kapsamında davet ettiği Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Genç Ailesi’ni Başbakanlık binasında ağırlaması bekleniyor.