Bakan'dan Wikipedia açıklaması

Bakan'dan Wikipedia açıklaması

Ulaştırma Bakanı Arslan, 'Wikipedia'yı çok uyardık. Biz de açmak istiyoruz. Yanlışı düzeltin devam edin diyoruz.' dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

29 Nisan'dan beri Türkiye'de Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından idari tedbir kararı ile erişimi engellenen Wikipedia hakkında konuşan Arslan, Wikipedia'nin Türkiye'nin erişim engeli getirmesinin sebebi olan yazıları kaldırmadığını, Türkiye'deki editörleri de engelleyerek düzeltmelere mani olduğunu iddia etti.

Bakan Arslan, ''Hepsinin faydası olduğu konusunda şüphe yok. Ülkemizle ilgili ülkemizi dünyada yanlış tanıtacak o kadar yayın var ki, lütfen kaldırın düzeltin dedik. Türkiye'deki editörleri engellediler ki düzeltmeler yapılmadı. Biz de açılsın istiyoruz. Wikipedia'yı çok uyardık. Biz de açmak istiyoruz. Yanlışı düzeltin devam edin diyoruz.'' dedi.

Ne olmuştu?

Sitenin tüm dillerdeki versiyonlarına erişim, Wikipedia'nın İngilizce sitesinde yer alan "Suriye İç Savaşı'na Dış Müdahaleler" ve "Devlet Destekli Terörizm" başlıklarında Türkiye ile ilgili yer alan içerikler nedeniyle engellenmişti. Aynı gün Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi de idari tedbir kararını onaylamıştı. Wikimedia'nın mahkeme kararına karşı 3 Mayıs'ta yaptığı itiraz 5 Mayıs'ta reddedilmişti.

İmza kampanyası başlatıldı

Erişim yasağının kalkmaması nedeniyle geçtiğimiz günlerde ‘Vikipedi erişiminin tekrar sağlanmasını istiyoruz’ talebi ile başlatılan kampanya change.org sitesinde imzaya açıldı.

İmza metninde; “Basın özgürlüğünü zedeleyen bu tür yasaklar, Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar vermekten başka hiçbir işe yaramamaktadır. İnternetin var oluş amacının hızlı ulaşılabilir bilgi kaynaklarına her yerden ve her zaman erişim olduğunu hatırlatıyor, bu yasağın kalkmasını talep ediyoruz. Bilgiye ulaşmak tüm insanların ortak hakkıdır, kimse tarafından engellenemez!” ifadeleri yer aldı.