Balyoz davasında görevden alınmıştı; dün Şırnak'ta şehit oldu!

Balyoz davasında görevden alınmıştı; dün Şırnak'ta şehit oldu!

Şırnak'ta Cougar tipi askeri helikopter, kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Düşen helikopterde Jandarma'nın ilk kadın komutanı Yarbay Songül Yakut da vardı. Şehit Yarbay Yakut'un, geçtiğimiz yıllarda binbaşı rütbesindeyken Balyoz Davası sürecinde görevinden uzaklaştırıldığı öğrenildi. Yakut'un hukuk mücadelesi başlattığı ve suçsuz olduğu kanıtlanınca yeniden göreve döndüğü belirtildi.

Yarbay Songül Yakut'un, Malatya'nın Akçadağ ilçesi'nde oturan ana ocağına ateş düştü. Küçük yaşta babası ölen şehit Yarbay Yakut'un Akçadağ İlçesi'ne bağlı Ören Mahallesi’nde yalnız yaşayan annesi Sebahat Yakut'a acı haber, gece yarısından sonra İlçe Kaymakamı Serdar Demirhan tarafından iletildi. Kızının şehit haberini öğrenen Sebahat Yakut, gözyaşlarına boğuldu. Sağlık ekiplerinin de müdahalede bulunduğu acılı anne kızının şehit olduğunu uzun süre kabullenemedi.

Anne Sebahat Yakut güçlükle sakinleştirilirken jandarma tarafında da eve Türk Bayrağı asıldı. Şehit haberinin ardından mahalle sakinleri de Yakut'un evine akın etti.

5 kardeşten en küçüğü ve bekar olduğu öğrenilen şehit Yarbay Songül Yakut'un geçen yıl annesine Ören Mahallesinde ev aldığı ve dün de telefonla görüştüğü öğrenildi. Bahçe işleri ile uğraşmayı seven şehit Yarbay Yakut’un, izinlerinde Ören'e geldiği ve kayısı bahçesinde zaman geçirdiği belirtildi.

Şırnak’ta düzenlenen askeri törenin ardından havayolu ile Malatya’ya getirilen Şehit Yarbay’ın cenazesi daha sonra jandarma ve polis konvoyu eşliğinde Malatya’da babaocağının bulunduğu Çavuşoğlu Mahallesine getirildi. Gözyaşlarının sel olduğu helallik alımında anne Sebahat Yakut güçlükle ayakta durabildi. Acılı anne Sebahat Yakut, “Yavrum daha dün ben senle konuşmuştum. Kızım hadi kalk eve gidelim, beni yalnız bırakma. Ya beni de götür yada sende gel” diyerek uzun süre ağladı.

Helallik alımının ardından Şehit Yarbayın cenazesi konvoy eşliğinde Şehir Mezarlığı morguna götürüldü. İkindi namazı sonrasında Malatya Şehir Mezarlığında düzenlenecek cenaze törenine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da katılacağı bildirildi.

TÜRKİYE’NİN İLK JANDARMA KADIN KOMUTANIYDI

Şehit Jandarma Yarbay Songül Yakut, 1976'da Malatya'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Malatya'da tamamladıktan sonra Kara Harp Okulu'nun jandarma sınıfından 1997 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu. 2005-2007 yılları arasında Beypazarı'nda görev yaptığı esnada bölgelerde aile içi şiddete karşı verdiği mücadele ile tanınan bir isim olan Yakut, bölgede sık sık köy gezilerine de çıkarak köylü kadınların sorunlarını dinliyordu.

KÜÇÜK YAŞTA BABASINI KAYBETMİŞTİ

Küçük yaşta babasını kaybeden Yakut 5 kardeşli ailenin en küçüğü. 2 kardeşi Mersin'de, 1 kardeş İstanbul’da ve 1 kardeşi ise Almanya’da bulunan Yakut’un annesi ise kışlarında Çavuşoğlu Mahallesindeki evinde yazları ise Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi’nde kalıyor.
Şehit Yarbay Yakut, geçen yıl annesi için aldığı Ören’deki yazlık eve izinlerde gelerek çok sevdiği toprakla uğraşıyordu.