Barbaros Şansal'a TCK 301'den dava!

Barbaros Şansal'a TCK 301'den dava!

Ünlü modacı Barbaros Şansal'a yılbaşı gecesi paylaştığı videodaki sözlerinden dolayı, Adalet Bakanlığı'nın izin vermesi üzerine Türk Ceza Kanunu 301. maddesinde yer alan "Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama" iddiasıyla iddianame hazırlandı.

Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede Şansal'ın 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Şansal, yılbaşı gecesi sosyal medya hesabından attığı iddia edilen tweetlerden dolayı Kıbrıs'ta gözaltına alınarak getirildiği Atatürk Havalimanı'nda linç edilmek istenmiş, ardından da çıkarıldığı mahkemece, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan tutuklanmıştı. Soruşturma savcısı, Şansal'ın aynı gece paylaştığı bir videoda ise bu kez "Türk milletini aşağılama" suçunu işlediğini iddia etti.

Savcılık, bu suçun soruşturulması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istemişti. Bakanlığın 23 Şubat'ta soruşturma izni vermesi üzerine, ünlü modacı hakkında bu kez videoda sarf edilen "B... boğul Türkiye" ifadesinden dolayı, "Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama" suçundan iddianame hazırladı.

7 kişi ihbar etti

Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Savcısı Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Milleti "davacı" olarak yer aldı. İddianamede Konya'dan 4 kişi, İstanbul'dan 2 kişi, Ankara'dan 1 kişi olmak üzere 7 kişinin de ihbarcı olduğu belirtildi.

Bakanlık izin verdi

Şansal'ın yılbaşı gecesi sosyal medyadaki paylaşımları üzerine İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı hatırlatılarak, aynı gece paylaştığı videodaki sözlerinin ise bakanlık iznine tabi olan 301. madde kapsamında kaldığı için dosyanın ayrıldığı belirtildi. İddianamede, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 23 Şubat 2017 tarihinde izin vermesi üzerine söz konusu soruşturmanın başlatıldığı kaydedildi.

İddianameden

İddianamede, Şansal'ın videoya ilişkin ifadesine de yer verildi. İfadesinde, "19 Ekim 2015'te Reportare isimli internet sitesine bir röportaj vermiştim. Bu röportajın başlığı da 'B... boğul Türkiye' idi. Videoda bu kelimeyi ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım. Hackerler tarafından bana telefonda hakaretler başladı. Bu nedenle tüm hesaplarımı ve iletişimimi tamamıyla kapattım. 1 Ocak 2017'den sonra hiçbir iletişim aracım yoktur. Suçlamayı kabul etmiyorum" dediği belirtildi.

İddianamede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce ve ifade özgürlüğünü yorumlayan maddesinde, "Sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edecek olanlar için de geçerli sayılması ve bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğunun vurgulandığı" hatırlatıldı. Ancak, söz konusu videoda sarf edilen ifadelerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilen iddianamede, şüphelinin "Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama" suçunu işlediği iddia edilerek 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. İddianamede, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan açılan davayla bu dosyanın birleştirilmesi talep edildi.

TCK'nın 301. maddesi şöyle: 

“MADDE 301. - (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.”