Barış Akademisyeni Füsun Üstel hapse girdi

Barış Akademisyeni Füsun Üstel hapse girdi

Barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Füsun Üstel 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı için gittiği Eskişehir’de, Kadın Kapalı Cezaevi’ne teslim oldu.

Prof. Dr. Füsun Üstel’i Eskişehir’de, Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinden ihraç edilen diğer barış akademisyenleri karşıladı.

Yasaya göre Üstel’in hapiste kalacağı süre 11 ay.

Üstel’in yargılandığı dava kapsamında 4 Nisan 2018’de hüküm açıklandı. Mahkeme, Üstel’i diğer akademisyen davalarında olduğu gibi “terör örgütü propagandası” suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı Üstel’in pişmanlık göstermediği ve suç işlemekten çekineceğine dair mahkemede kanaat oluşmadığı için cezayı ertelemediğini belirtti.

Üstel’in mahkûm edildiği hapis cezasına istinaf mahkemesi nezdinde itiraz edildi ancak mahkeme itirazı reddetti ve kararı oy çokluğuyla onadı. Karardaki muhalefet şerhinde, Üstel’in bildiriyi imzalayarak “terör örgütü propagandası” suçu işlemediği, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçunu işlediği belirtildi. Bu suç maddesinden yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğinden, davada durma kararı verilerek izin talep edilmesi gerektiği kaydedildi. Bu nedenle yerel mahkemenin kararının bozulması gerektiği ifade edildi. Bu karar, Barış Akademisyenleri yargılamalarında verilen ilk onama kararıydı.

Prof. Dr. Füsun Üstel, Galatasaray Üniversitesi’nde akademisyen. Üstel’in Türkiye ve uluslararası sosyal bilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı ve “Türk Ocakları 1912-1931” ile “Makbul Vatandaş’ın Peşinde”adlı kitapları yazdı.