'Barzani'nin gitmesi IKBY'de krize yol açmayacak'

'Barzani'nin gitmesi IKBY'de krize yol açmayacak'

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktör Danışmanı Yelena Suponina, Mesud Barzani'nin IKBY başkanlığından istifasının özerklik içinde yasal boşluğa veya iç siyasi krize yol açmayacağını belirtti.

Rus medyasına konuşan Suponina, "Mesud Barzani, IKBY Yüksek Konseyi üyesi olarak kalacak. Kendisi gerçek bir iktidara sahip. Üstelik Kürt tarihine 'bağımsızlık referandumunu gerçekleştiren kişi' olarak girdi ve referandumda halkın tam desteğini aldı. IKBY'deki seçimlere kadar yasal boşluk oluşmamalı. Durum kontrol altında tutuluyor. Taraflar arasında çatışma çıksa da yıkıcı olmayacak" dedi.

'BARZANİ İSTİFA EDECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ'

IKBY içindeki siyasi partiler arasındaki anlaşmazlığın devam ettiğini ama bunun bir iç krize yol açacak kadar büyük olmadığını söyleyen Rus uzman, Barzani'nin istifa edeceğini referandum öncesinde dile getirdiğini hatırlattı.

'İLİŞKİLER AYNI KALACAK'

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin 'eskisi gibi' kalacağını dile getiren Suponina, "Hatta Barzani'nin görevi bırakması Bağdat'taki bazı öfkeli politikacıları sakinleştirebilir. Bağdat ve Erbil'deki politikacılar akıllı davranarak şimdilik tansiyonu düşük tutmayı ve tehlikeli çatışmalara karşı durmayı tercih ediyor" ifadelerini kullandı.