Başbakan Yıldırım'dan Barzani'ye tepki: Bizi niye dinlemedin!

Başbakan Yıldırım'dan Barzani'ye tepki: Bizi niye dinlemedin!

Barzani'nin Bağdat'a 'referandum sonuçlarını dondurma' önerisi yaptığını hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım "Peki buraya gelecektin niye yanlışta ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye'nin sözünü dinlemedin?'' diye sordu.

Küresel ekonominin toparlanmaya başladığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de kredi genişlemesini öngören bir uygulama başlattıklarını söyledi. Yıldırı, bağımsızlık referandumu nedeniyle Irak Kürt Federe Yönetimi’ne de eleştiriler yöneltti.

Başbakan Yıldırım’ın Ege Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada şu konular öne çıktı:

YENİ KÜRESEL TEHDİT

 2017’nin sonuna yaklaşıyoruz küresel ekonomi toparlanmaya başlıyor. Küresel ekonomide iyileşme var. Avrupa ekonomisinde de toparlanma söz konusu. İçinden geçtiğimiz bu dönemde küresel kriz sonrası ortaya çıkan ekonomik kırılganlık ve bölgesel gerilimler henüz bitmiş değil. ABD’de yeni yönetimle birlikte ortaya çıkan korumacılık yönündeki söylemler yeni bir küresel tehdidin habercisi gibi. Ancak ekonomi tarihi bize korumacılık politikalarının hiçbir zaman küresel ekonomiye barışa katkı sağlamadığını göstermiştir. Avrupa hiçbir zaman parasal genişleme sürecini bu kadar aşmadı.

JEOPOLİTİK DENGELER DEĞİŞİYOR

 Zenginlik merkezleri artık eskisi gibi batıda değil, doğuya doğru hicret ediyor. Yakın gelecekte orta ve uzun vadede dünya ekonomisinde ve jeopolitik dengelerde de önemli bir değişimi hep beraber göreceğiz. Son dönemde ayrılma istekleri referandum Brexit gibi gelişmeler de bölgesel ekonomiyi önemli ölçüde etkiliyor.

YANLIŞ HESAP BAĞDAT’A GİTMEDEN DÖNDÜ

Ortadoğu’da şu an için durum ümit verici değil. Kuzey Irak’ta verilen yanlış karar… Bugün az önce bu kararı veren Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Barzani ‘Referandum öncesi şartlara dönüyoruz’ diye açıklama yaptı. Peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin? Her neyse ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu.

KREDİ GENİŞLEMESİ

 Türkiye’nin konumu ne gideceği yol neresi? Bu krizler ortasında 2017 yılında Türkiye’nin önünü açacak çok önemli kararlar aldık. Aslında bu kararları 2016’nın son ayında aldık. 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu çeyrekte Türkiye yüzde 4 küçüldü, sonrasında yüzde 5 büyümeye geçtik. Aldığımız kararlarla Türkiye’de kredi genişlemesini öngören bir uygulama başlattık. Büyük hacimli krediler her ölçekte bütün sektörlere ciddi anlamda bir kaynak temini sağlandı. Bu kadar para genişlemesine rağmen bakıyoruz büyüme artmaya başladı. İşadamları, ekonomik kararları almak kolay değildir, kararlarınızı alırken 2018 ve daha sonrasına yönelik bir öngörü yapmanız lazım. O öngörü için bizden bir şeyler duymak istiyorsunuz. Daha fazla yatırım mı yapalım? Orta Vadeli Planımız yayımlandı özeti yatırım iş üretim ihracat. Türkiye’nin 2018’i 2017’den daha iyi olacak. Bunu kesinlikle bir yere not edin.

BÜYÜME YÜZDE 7 OLURSA ŞAŞIRMAYIN

 Hem enflasyon tek haneli olmaya devam edecek, büyüme hedefimiz en az yüzde 5,5. Bakın bu yılın 3. çeyrek büyümesi çift haneli olursa şaşırmayın. Yıl sonu büyüme yüzde 7 olursa yine şaşırmayın. Önümüzdeki yıllar için Türkiye büyümede hız kesmeden devam edecek reformları gerçekleştirmeye aynı şekilde devam edecek.

ZAMAN PARADIR

 16 Nisan’da aldığımız karar cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle beraber yeni bir değişim yeni bir reform büyüme ve gelişme dönemi olacaktır. Bazen zamanın bir değer olduğunu para olduğunu insanlar maalesef unutuyor. Kaybettiğiniz parayı tekrar kazanabilirsiniz ama kaybettiğiniz zamanı bir daha geri getiremezsiniz.

PROJELER

Türkiye etrafındaki ateş çemberine rağmen 2008’den bu tarafa dünyadda 10 tane mega proje yapılmış adından söz ettirilen 10 projenin 6 tanesi Türkiye’de.

KARAR AB’NİN

Bugün Ege Denizi’nde 2-3 yıl öncesine göre Avrupa’ya geçişler büyük oranda kontrol altına alınmıştır. Bütün bunları yaparken biz arzu ederiz ki Avrupalı dostlarımız Türkiye’nin katlandığı bu yüklerin, bu fedakarlığın daha iyi farkında olsun, takdir etsin ancak burada şunu söylemek isterim ki özellikle Avrupa’da son yıllarda yükselen milliyetçi akımlar ve İslam düşmanlığı, Avrupa’da gelecek vizyon öngörüsünü tamamen ortadan kaldırmıştır. Avrupa şu günlerde aşırılıklarla baş etmenin yollarını aramaktadır. Bizim Avrupa’dan beklediğimiz şudur; özellikle Leipzig’den sonra gelecek vizyonunu gözden geçirmesi lazım. Türkiye’nin de içinde olduğu genişleyen bir Avrupa mı düşünüyor yoksa kendi sınırlarını yüksek duvarlarla kapatmış bir Avrupa kulübüne mi dönüşmek istiyor, bu kararı Avrupa verecek. Biz buradayız. Avrupa Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, Avrupa ile kesilen müzakerelerin tekrar başlaması konusunda karar bizim değil, Avrupa Birliği’nindir.

EGE’NİN İHRACATI

14,5 MİLYAR DOLAR: Ege Bölgesi’nin ağırlık merkezini İzmir oluşturur. 15 yılda Ege tekrar yatırımla büyüme stratejisine uygun olarak önemli mesafe katetti. 2002 yılında Ege Bölgesi’nin toplam ihracatı 4 milyar dolar bugün 14,5 milyar dolara çıkmış.