Başpiskopos'tan Türklere skandal sözler: Aslınız Rum

Başpiskopos'tan Türklere skandal sözler: Aslınız Rum

KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında, ‘Kıbrıslı Türkler, Müslümanlaştırılmış Rum’dur’ kavgası patladı.

Medya üzerinden başlayan kavgaya Rum Başpiskopos Hrisostomos’un, Rum gençlerine yönelik bir etkinlikte, sarf ettiği, “Kıbrıslı Türkler aslında ekonomik baskılarla din değiştirmiş Hristiyan Rum’dur’ sözleri neden oldu.

ÖNCE 2 DEVLET DEDİ, SONRA...

Başpiskopos ayrıca, Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması, Türk askeri ile Ada’ya yerleşen Türkiye kökenlilerin dönmesi halinde Kıbrıs’ta AB kuralları çerçevesinde iki devletli bir çözüm olabileceğini söyledi. Başpiskopos, iki devletli çözüm görüşünü Rum siyasetinden gelen tepkiler üzerine düzeltti ve “Ben çocukların anlaması için devlet ifadesi kullandım, iki kurucu devletli federal çözümü kast ettim” dedi.

BAŞBAKAN’DAN SERT SÖZLER

Başpiskopos’un sözlerine en sert tepkiyi KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün verdi. Hüseyin Özgürgün yazılı açıklamasında, “Başpiskopos Hrisostomos, Kıbrıs Türk Halkını aşağılayıcı tavırlarını sürdürürken, saygı sınırlarının yanı sıra haddini de aşmıştır” dedi. Özgürgün şöyle devam etti:

“Kıbrıs Adasının tarihi sürecinde Kıbrıs Türklerine karşı her türlü düşmanca eylem ve söylemlerin mimarı, finansörü olan Rum Ortodoks kilisesinin şimdiki Başpiskoposu II. Hrisostomos öğrencilere sahte bir masal anlatıyor. Yüce Türk ulusunun mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duyan Kıbrıs Türk halkından; adadaki varlığı, kökeni, tarihi bilinmesine rağmen, “Ekonomik baskılarla Müslümanlaştırılmış Ortodoks Hristiyan Rum kökenliler” diye söz etmek en hafifiyle utanmazlıktır, saygısızlıktır, soysuzluktur.”