Bedelli askerlik düzenlemesi kabul edildi!

Bedelli askerlik düzenlemesi kabul edildi!

Bedelli askerlik ile ilgili beklenen son dakika haberi geldi. Bedelli askerlik düzenlemesinde yurt dışında yaşayan vatandaşların 2 bin euro karşılığında bedelli askerlik yapmasını içeren madde komisyonda kabul edildi. Düzenlemeyle temel hizmet süresi de 21 güne indirilirken yaş sınırı 25, bedeli ise 15 bin TL oldu. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, askerlere gündüzleri askeri, akşamları ise teorik eğitim verileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler yaklaşık 6 saat sürdü. AKP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, teklif sahibi olarak düzenlemeye yönelik eleştirileri yanıtladı.

“Vicdani ret hakkı” görüşlerine katılmadıklarını bildiren Muş, bu fikrin dillendirilebileceğine işaret etti. Muş, “Ancak her Türk genci, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı askerlik görevini ifa eder. Yığılmadan dolayı bunun çözümü için teklifte bulunuyoruz. Bu, ‘askerlik olamaza’ dönemez” diye konuştu. Mehmet Muş, askerlere gündüzleri askeri, akşamları ise teorik eğitim verileceğini söyledi.

BEDELLİ MADDELERİ KABUL EDİLDİ

Tümünün üzerindeki görüşmelerin ardından teklifin maddelerine geçildi. Teklifin ilk iki maddesi, dövizle askerlik ve bedelli askerlikle ilgili düzenlemeleri içeriyordu. Kabul edilen maddelere göre bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün olarak öngörülen askerlik şartı, 21 güne indirildi, yaş sınırı 25, bedeli ise 15 bin TL oldu. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da 2 bin euro karşılığında bedelli askerlik yapabilecek.

CHP'NİN “28 GÜN KALDIRILSIN” ÖNERİSİNE MHP “HAYIR” OYU VERDİ!

Bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün eğitim şartının kaldırılması yönünde CHP'li milletvekilleri önerge verdi. CHP'li Kamil Oktay Sındır ve 3 arkadaşının verdiği önergenin gerekçesinde “Kamuoyunda oluşan yoğun talep ve sakıncaları göz önünde bulundurularak 28 gün temel askerlik eğitimini yerine getirme şartı bedelli askerlik düzenlemesinden çıkartılmaktadır” denildi. CHP'li Bülent Kuşoğlu “21 günde askerlik öğrenilemez” diyerek tekliften 21 günün çıkarılmasını istedi.

MHP “KALSIN” OYU VERDİ

CHP'nin eğitim kaldırılsın teklifine 11 CHP, İYİ Parti ve HDP'li vekil destek verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin “28 güne ne gerek var” sözlerine rağmen komisyondaki MHP'li vekiller farklı hareket etti. AKP ve MHP'li 15 vekil 21 günü kaldıran önergenin aleyhinde oy kullandı.

Bedelli askerlik düzenlemesi kabul edildi!