Bedelliden gelen paralar, makam araçlarına gitmiş!

Bedelliden gelen paralar, makam araçlarına gitmiş!

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi "bedelli askerlikten gelen paralar ne oldu" diye sordu. Hamzaçebi'nin verdiği soru önergesine net bir cevap gelmedi. Verilen cevaplar arasında en dikkat çeken nokta, Sayıştay'ın, "giderleri özel sektör ve kamu sektörü şirketlerince karşılanan lüks sınıfta araçların olduğu tespit edilmiştir" açıklaması oldu.

CHP İstanbul Milletveli Akif Hamzaçebi'nin "bedelli askerlikten gelen paralar ne oldu" soru önergesine verilen cevaplar tatmin edici olmadı. 

Milli Savuma Bakanı Fikri Işık tarafından verilen cevapta, "Bedelli askerlik hizmetinden 203 bin 950 kişi faydalanmış ve toplam 3.671.100.000 TL tahsil edilmiş. 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na eklenen Geçici 52'nci madde uyarınca kanun kapsamına giren yükümlüler 18.000 TL veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parası SSDF adına açılan banka hesaplarına yatırmaları şartıyla temel askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yükümlülerden toplanan meblağ 3238 sayılı Kanun kapsamında SSDF'nin geliri olarak kaydedilmiştir. SSDF kaynakları TSK'nın modernizasyonu amacıyla yürütülen tedarik projelerinin finansmanında kullanılmaktadır. Yükümlülerden tahsil edilen miktarın tamamı SSDF adına açılmış hesaplara aktarılmıştır. 3.300.000.000 TL harcanmayan kısım projelerin finansmanında kullanılmak üzere SSDF adına açılmış hesaplarda tutulmaktadır" denildi.

Sanıştay göre ise gelirler makam araçlarına gitmiş. Sayıştay bulgusunda, "Savunma Sanayi Müsteşarlığında daire başkanlığı, müsteşar yardımcıları, özel kalem müdürü ve bakan yardımcısının kullanımına tahsil edilmiş, giderleri özel sektör ve kamu sektörü şirketlerince karşılanan lüks sınıfta araçların olduğu tespit edilmiştir." ifadeleri dikkat çekti.