AB Bakanı Çelik'ten AP'nin 'Türkiye ile ilişkileri keselim' açıklamasına yanıt!

AB Bakanı Çelik'ten AP'nin 'Türkiye ile ilişkileri keselim' açıklamasına yanıt!

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Demokrasi kültürü ve demokratik dayanışma konusunda sınıfta kalmış bir parlamentonun (Avrupa Parlamentosu) ikide bir 'Türkiye ile müzakereleri keselim' demesi gayriciddi bir yaklaşımdır" dedi.

Çelik, resmi ziyaret için geldiği İspanya'nın başkenti Madrid'de, Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, AP'nin 4 Ekim'de Strazburg'da düzenleyeceği oturumda Türkiye ile ilgili bir tavsiye kararının gündeme gelip gelmeyeceği sorusu üzerine, AP'nin daha önce bu yönde bir karar aldığını ve bu kararın yanlış olduğunu dile getirdi.
Söz konusu kararın parlamentoların doğasına aykırı olduğunu söyleyen Çelik, parlamentoların konuşma zeminlerinden kaçarak değil, sorunları konuşarak ve iş birliği yaparak çözmek için kurulduğunu belirtti. Çelik, "AP, 'Türkiye ile müzakereleri askıya alalım' gibi bir yaklaşım üreterek, parlamentonun doğasına ve fıtratına aykırı bir öneride bulunmuş oluyor" dedi.

'AP MİLLETVEKİLLERİNİN TÜRK PARLAMENTOSUYLA DANIŞMA İÇİNDE OLMALARI GEREKİRDİ'

AP'deki parlamenterlerin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye gelerek dayanışma göstermediğine işaret eden Çelik, "AP demokrasi ekolü olarak bilinir ve adlandırılır. Dolayısıyla AP'deki milletvekillerinin çok kalabalık heyetlerle gelip, savaş uçaklarına direnmiş, savaş uçaklarına karşı parlamentoyu korumak için milletvekillerinin terk etmediği o salonda Türk parlamentosuyla dayanışma içinde olmaları gerekirdi" diye konuştu.

Çelik, "Demokrasi kültürü ve demokratik dayanışma konusunda sınıfta kalmış bir parlamentonun ikide bir 'Türkiye ile müzakereleri keselim' demesi gayriciddi bir yaklaşımdır." ifadesini kullandı.

'ALMANYA KENDİ ÇÖZEMEDİĞİ SORUNLARINI ÖRTBAS ETMEK İÇİN TÜRKİYE GÜNDEMİNİ AYAKTA TUTUYOR'

Konuşmasında, Almanya-Türkiye ilişkilerine de değinen Çelik, "Almanya, kendi çözemediği sorunlarını örtbas etmek için Türkiye gündemini ayakta tutuyor" dedi. Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında cümle kurmadan basında haber olamıyorlar. Gelinen nokta ne oldu? Her yerde söyledik. Türkiye karşıtlığı size oy kaybettirir çünkü orada aşırı sağ partiler güçlenir. Sigmar Gabriel'e söylemiştim, aşırı sağdan kes yapıştır yapıyorsun." değerlendirmesinde bulundu.