Hariri: Hizbullah'ın gücü, İran'ın sağladığı silahlardan geliyor

Hariri: Hizbullah'ın gücü, İran'ın sağladığı silahlardan geliyor

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri, 'Hizbullah hareketinin silahlarına yönelik çözüm üretmenin bölgesel bir konu olduğunu ve Lübnan'ın bu konuyla ilgili hiçbir şey yapamayacağını' söyledi.

Suudi Arabistan'da yayınlanan bir dergiye verdiği röportajda Hariri, İran'ın Hizbullah eliyle Lübnan'ın istikrarının bozduğunu savunarak, "Hizbullah'ın silahlarına yönelik çözüm içeride (Lübnan) değil, bölgesel olmalı. Bu nedenle biz, bu konuyla ilgili hiçbir şey yapamayız" ifadelerini kullandı. Hariri, "Hizbullah'ın ülkeyi yönetmeyle ilgili bir kabiliyeti yok. Hizbullah'ın gücü, İran'ın sağladığı silahlardan geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Lübnan'da İran'ın dahili olmadan karar alınamayacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Hariri, "Ruhani, bizim Lübnan'da yapmak istediklerimize karışamaz, bunu belirleyemez" dedi. Suudi Arabistan'ın İran ve Hizbullah'a yönelik sert açıklamalarını anladığını ve hak verdiğini belirten Hariri, "Özellikle Hizbullah, bölgenin ve körfezin istikrarıyla oynarken buna karşı önlem almaları onların (Suudi Arabistan) hakkı" şeklinde konuştu.

Suriye'yle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hariri, "Rusya'nın Suriye'ye müdahale kararı almasının (Devşet Başkanı) Beşar Esad'ın devrilmesiyle ilgisi yok. İran, Suriye'de başarısız olunca Ruslardan müdahale talebinde bulundu" iddiasını ileri sürdü.

Suudi Arabistan'a gitikten sonra Lübnan başbakanlığı görevinden ayrıldığını 4 Kasım'da duyuran Saad Hariri ardından, Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un isteği üzerine istifasını ertelediğini açıklamıştı.