'Beyoğlu'na alkol yasağı gelebilir'

'Beyoğlu'na alkol yasağı gelebilir'

Zonguldak'ta iki kadının plajda içki içmelerine müdahale edilmesi sonrası 2019'da yürürlüğe sokulmak istenen içki yasağına ilişkin genişletilmiş düzenleme gündeme geldi. Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu, düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde Beyoğlu'nda birçok mekanın içki yasağına maruz kalacağını ifade etti.

Cengiz Semercioğlu, Zonguldak'ta iki kadının plajda bira içerken polislerce alıkonulmasını ve para cezası kesilmesini hatırlatarak yeni bir yasal düzenlemeyi gündeme getirdi.

"Zonguldak’ta iki kadın doktorun sahilde bira içmesi son 15 yılda Anadolu’da yaşanan değişimden bağımsız tartışılamaz. Bugün Anadolu’nun pek çok şehir merkezinde akşam saati oturup alkol alacağınız restoran, gece kulübü, hatta birahane bile bulamazsınız" diyen Semercioğlu, 2019'da gündeme gelecek düzenlemeyle İstanbul'un eğlence merkezi Beyoğlu gibi yerlerde içki yasağının mümkün kılınabileceğini ifade etti.

Semercioğlu, "Alkollü her mekanı kapatırsanız insanlar da sahilde bira içer" başlıklı köşesinde şu ifadelere yer verdi:

'İSTİKLAL'DE PEK ÇOK MEKAN KAPANABİLİR'

"İstanbul’un pek çok ilçesinde de durum farklı değil. 2019’dan itibaren bu yasaklar çok daha fazla genişleyebilir. Çünkü 2019 yılından sonra alkol satışı için Turizm Bakanlığı’ndan alınan turizm yatırım belgeleri yeterli olmayacak. Bugün pek çok mekan, restoran turizm işletme belgesine dayanarak alkol satışı yapabiliyor. 2019’da ne olacak? Turizm Bakanlığı’ndan alınan bu işletme belgeleri geçerli olmayacak. 

Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu’nun yaptığı yeni düzenlemeye göre, alkol satışı yapan yerler eğitim kurumları ve ibadethanelere en az 100 metre uzaklıkta olacak. 100 metreden az ise isterse Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi olsun, mekana alkol satış ruhsatı verilmeyecek. İstanbul’da bugün alkol satan pek çok mekanın kapanması demek bu. Anadolu’da kalan bir-iki mekanın da tamamen şehir dışına taşınması demek...

Mesela bu yönetmelik uygulamaya başladığında, İstiklal’deki neredeyse alkol satan pek çok mekanın kapanması gerekecek. Çünkü İstiklal’in girişine yapılmakta olan Taksim Camii var, 150 metre ilerisinde Ağa Camii, 150 metre ilerisinde Galatasaray Lisesi, sonrasında da St. Antuan Kilisesi... İstiklal’in her tarafı eğitim kurumu ve ibadethane..."