'Meclisin vicdanı rahat mı?'

'Meclisin vicdanı rahat mı?'

Seçilecek başkanın ülkeyi nasıl ve hangi yasalara dayanarak yöneteceğini, yetkilerinin sınırlarının ne olacağını kimsenin bilmediği belirtildi. Yeni rejimin yasalarının henüz ortada olmadığı ifade edilerek, “Başkanlık rejimine KHK’larla geçeceğiz. Dünya siyaset tarihinde bir ilke imza atacağız” yorumu yapıldı.

Milliyet Gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, adına ne derse denilsin, birinci veya ikinci turda başkan seçileceğini belirterek, “Peki seçtiğimiz başkan, ülkeyi nasıl yönetecek? Hangi yasalara dayanarak yönetecek? Hangi yasaların verdiği yetkiyle görevini icra edecek? Yetkilerinin sınırı ne olacak? Bilen var mı? Yok!” değerlendirmesi yaptı.

Tezkan, ‘Meclis’in vicdanı rahat mı?’ sorusuna yer verdiği yazısında, “İktidar, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi  diye yumuşatmaya çalışıyor ama literatürde böyle bir rejim yok. Resmen başkanlık rejimine geçiyoruz. Cumhur ittifakının adayı da kazansa geçiyoruz, Millet ittifakının adayı da kazansa geçiyoruz. Çünkü Anayasa değişti” dedi.

‘ERDOĞAN ADINI KOYDU’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta Londra’da Bloomberg televizyonuna verdiği demeçte yeni sistemin adını koyduğunu ve başkan sözcüğünü telaffuz ettiğini belirten Tezkan, “Şunun şurasında bir ay var; yeni rejimin yasaları ortada yok” ifadelerini kullandı. Tezkan, şunları yazdı:

“Geçen yıl referandumla rejim değiştirildi. Yeni rejimin yasalarının altı ay içinde çıkarılması gerekiyordu. Meclis görevini yapmadı. Uyum yasalarını gündemine dahi almadı.

‘KEPENKLERİ KAPATTILAR’

2019 kasım ayına daha çok var diye salladılar. Yumurta kapıya dayanınca gereğini yaparız diye düşündüler. Torbaya atar ( torba yasayla ) çıkarırız hesabı yaptılar. İktidar baskın seçim kararı alınca evdeki hesap çarşıya uymadı..

Yeni rejime yasasız giremeyiz.. Devlet çarkının dönmesi için yüzlerce yasa maddesinde değişiklik yapmak gerekiyor.. Bir kısmı acil, bir kısmı zaman içinde yapılabilir cinsten..

Yasama organı çareyi topu yürütmeye atmakta buldu. Yürütmeye KHK’yla düzenleme yetkisi verdi..  Seçime gidiyoruz diye kepenkleri kapattı.

İŞTE OLACAKLAR…

Olacakları sıralayalım.

BİR: Başkanlık rejimine KHK’larla geçeceğiz.. Dünya siyaset tarihinde bir ilke imza atacağız.. (rejim gibi bu da Türk usulü olacak )

İKİ: Yürütme kendini yasama organı yerine koyup  yetki alanını kendi belirleyecek...

ÜÇ: Yeni rejimin yasaları tartışılmayacak, konuşulmayacak..

DÖRT:  Çoğumuzun haberi bile olmayacak..

Milletvekillerine soruyorum.. TBMM’ye soruyorum. Vicdanınız rahat mı? Yeni rejimin yasalarını yapmak sizin göreviniz değil miydi?  Yeni rejimin yasalarını KHK’yla yapmak Türkiye’ye yakıştı mı? Demokrasiyle bağdaştı mı?”