Bir Kudüs skandalı da TDK'dan

Bir Kudüs skandalı da TDK'dan

ABD’nin bu skandal kararına en fazla tepki AKP iktidarından gelse de Mavi Marmara anlaşmasında İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğinin ortaya çıkmasının ardından benzer bir durum da Türkçe Sözlük’te yaşandı.

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrailin başkenti olarak kabul etmesine AKP hükümeti sert tepki gösterse de Mavi Marmara anlaşmasında İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğinin ortaya çıkmasının ardından benzer bir durum da Türkçe Sözlük’te yaşandı. Buna göre 2011 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından basılan Türkçe Sözlük’te İsralin başkenti olarak “Tel Aviv (Kudüs)” kabul ediliyor. Aynı kitapta Kudüs İsrail ile birlikte Filistin’in de başkenti olarak kabul ediliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in sosyal medyada yaptığı paylaşıma göre Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden tek devlet kurumu TDK de değil. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Şubat 2015’te “Ülke Künyesi” başlıklı bölümde İsrail’in başkentinin “Kudüs” olarak yazıldığı ortaya çıktı. Aynı bölümde Mart 2015’te ise “Kudüs” ibaresinin kaldırıldığı görülüyor. CHP’li Eren Erdem de Mavi Marmara ile ilgili İsrail ile yapılan anlaşmada İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğini iddia etmişti.