Tarihi sarnıcı yıkıp yerine TOKİ konutları diktiler!

Tarihi sarnıcı yıkıp yerine TOKİ konutları diktiler!

Antalya’nın Akseki ilçesindeki Selçuklu dönemine ait tarihi Akalan sarnıcı yıkılarak yerine TOKİ konutları inşa edildi.

Türkiye’deki tarih cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Antalya’nın Akseki ilçesindeki Selçuklu dönemine ait tarihi sarnıç yıkılarak yerine TOKİ konutları inşa edildi.

Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre 150 yıllık sarnıcın koruma altına alınacağı yerde katledilmesi, tarihçi Ali Yıldız'ın “Sarnıçlar Seyahatnamesi” kitabıyla belgelendi. 2012'de kaleme aldığı “Göç Kültüründe Yolda Kalan-Sarnıçlar Seyahatnamesinde” Akseki'deki Akalan Sarnıcı'nı yayınlayan Yıldız, beş yıl sonra gördüğü manzara karşısında şoke oldu.

YÖREDE 100'DEN FAZLA SARNIÇ RANTA KURBAN EDİLDİ

Yıldız, şunları söyledi:

“2012'de Akseki'ye yaptığım gezide Akalan'da iki badem ağacının gölgesinde doğu batı istikametinde uzanmış bir su sarnıcı vardı. Bunun fotoğrafını çekip kitabımda yayınladım ve korunması gerektiğine işaret ettim. Aradan geçen beş yılda bu sarnıcın bir TOKİ cinayetine kurban gittiğini üzülerek gördüm. Belediye, araziyi TOKİ'ye teslim etmiş. TOKİ de blok apartmanlar yapmış. Gittiğimde sarnıcı görmek istedim. Şantiye girişinde iki genç mühendis bizi karşıladı. Şantiye şefi ‘Sarnıç nedir?' diye sordu. Yaptığım araştırmalarda sadece Antalya çevresinde 100'den fazla tarihi sarnıcın yok edildiğini tespit ettim. 19. yüzyılda göç yollarında yapılan sarnıçlar ranta kurban edildi” dedi.

Ali Yıldız'ın 2012 yılında fotoğraflayıp kitabına koyduğu Akalan Sarnıcı'nın yerinde şimdi TOKİ'nin evleri var