'Zenginlerin vergi sorumluluklarından kaçtığını gösteren araştırma sonuçları yayınlandı'

'Zenginlerin vergi sorumluluklarından kaçtığını gösteren araştırma sonuçları yayınlandı'

İçlerinde ülke liderlerinin de yer aldığı zengin isimlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını gösterdiği iddia edilen Panama Belgeleri'ni yayınlayanlar, yine güçlü insan ve şirketlerin offshore eylemlerini ifşa eden Paradise (Cennet) Belgeleri isimli yeni bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yayınladığı Paradise (Cennet) Belgeleri, offshore şirketlere hizmet veren Appleby hukuk şirketi ve Asiaciti isimli bir şirketten sızdırılan 13.4 milyon doküman ve dosyalarda yer alan bilgilere dayanıyor.
Belgelere, 'paradise' isminin verilmesinin sebebiyse, bu belgelerin, güçlü kişilerin 'vergi cenneti' olarak tanımlanan ülkelerdeki offshore faaliyetlerini gösterdiğinin söylenmesi.

Söz konusu belgeleri, Panama Belgeleri'nde olduğu gibi yine Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesinden aldığını belirten ICIJ yetkilileri, Paradise Belgeleri'nin İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de dahil olmak üzere 120'yi aşkın politikacı ve dünya liderlerinin offshore faaliyetlerini ortaya koyduğunu söylüyor.
Belgelerde, İngiliz Kraliyet ailesinin varlıklarını yöneten Lancaster Dükalığı'nın, Kraliçe 2. Elizabeth'in fonlarından 13 milyon doları offshore yatırım olarak kullandığı, bunu da 'yağmacı taktikler' uygulamakla suçlanan bir şirket üzerinden yaptığı iddia ediliyor.

Paradise Belgeleri'nde ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın çevresi ve kabinesinden kişilere yönelik suçlamalar da bulunuyor. Bu isimlerden biri olan Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in damadı ve yaptırım uygulanan zengin bir Rus iş adamının sahibi olduğu bir Rus enerji şirketi sayesinde milyon dolarlar kazanan başka bir şirkette hisseleri olduğu iddia ediliyor.

Ayrıca, Rus VTB bankasının ise Rus iş adamı Yuriy Milner tarafından kurulan DTS Global isimli yatırım şirketine fon sağladığı söyleniyor. DTS Global şirketininse 2011'de Twitter'dan hisse satın alınmasını sağlayan bir fonla ilişkisi olduğu ifade ediliyor.

Belgelerde, Rus devlet enerji şirketi Gazprom'un da ismi geçiyor. Nitekim Gazprom'un alt kuruluşu olan bir yatırım şirketinin, DTS Global ile Facebook'a ortak yatırım yapan offshore bir şirkete fon sağladığı belirtiliyor.

KOSAÇEV: NORMAL TİCARİ FAALİYETLER, KOMPLO GİBİ YANSITILMALARI ANLAMSIZ

Diğer taraftan Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin dış ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev, Paradise Belgeleri'nde şirketlere ait normal ticari faaliyetlerin anlatıldığını söyledi. "Bu faaliyetlerin birer komplo gibi yansıtılması anlamsız" diyen Kosaçev, belgede kullanılan 'net olmayan ve duygusal dili' de eleştirdi.

Sözgelimi belgelerde 'Kremlin'in sahibi olduğu bir şirket' olarak nitelenen VTB bankasının, aslında hisselerinin sadece bir bölümünün Rus hükümetine ait olduğu büyük bir banka olduğunu belirten Kosaçev'e göre, VTB bankasının DTS Global şirketine fon sağlamasının 'sessizce para aktarmak' gibi cümlelerle ifade edilmesininse, bu ifşaatın, duygulara hitap etmesinin istendiğini gösteriyor.

ÇEPA: TWITTER VE FACEBOOK'A YATIRIMLARIN AMACI PARA KAZANMA İSTEĞİ, SALT TİCARET

Öte yandan Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma'daki Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Çepa ise Rus şirketlerin Twitter ve Facebook'a yatırımlarının siyasetle hiçbir ilgisinin olmadığını ve arkasında 'para kazanma isteğinin' yattığını belirtip 'salt ticaret' vurgusu yaptı.