Bu sözler çok tartışılır: ‘AKP, Türkiye'nin hangi sorununu nihayetlendirdi!’

Bu sözler çok tartışılır: ‘AKP, Türkiye'nin hangi sorununu nihayetlendirdi!’

AKP içindeki muhaliflerin sesi olmakla nitelendirilen Karar yazarı Elif Çakır, AKP’yi eleştirerek, “Çözmek için indirdiği hangi sorun dosyasını ‘başarıyla tamamlanmıştır’ diyerek rafa kaldırmıştır?" sorusunu yöneltti.

Karar yazarı Elif Çakır, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin hayati önem taşıdığını belirterek, iktidar partisi AKP'yi eleştirdi. Elif Çakır, "AK Parti Türkiye’nin bütün sorunlu alanlarını çözüme kavuşturmak için el attı. Peki, Kürt meselesinden Alevi sorununa, temel hak ve özgürlüklerden demokrasiye, adalet sorunundan yargı sorununa kadar çözmek için el attığı hangi sorunu nihayetlendirdi?" diye sordu.

Elif Çakır'ın, "24 Haziran seçimleri Türkiye için bir milat olacak..." başlığıyla yazdığı yazıda, bu sözün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye ait olduğunu belirterek, “İktidara geldikleri 2002’den sonra girdiği bütün seçimlerin öncesinde, vatandaşa kurulacak sandığın “Türkiye için oldukça kritik bir seçim, bir dönüm noktası ve bir milat” olduğunu söylediler” dedi. Çakır, şunları kaydetti:

“Hiç kuşkusuz Türkiye’de bugüne kadar yapılan bütün seçimler kritikti. Bütün seçimler ülkemiz açısından hayati önem taşıyordu.

Şunu sormak mümkün elbette...

Tamam, AK Parti Türkiye’nin bütün sorunlu alanlarını çözüme kavuşturmak için el attı... Peki, Kürt meselesinden Alevi sorununa, temel hak ve özgürlüklerden demokrasiye, adalet sorunundan yargı sorununa kadar çözmek için el attığı hangi sorunu nihayetlendirdi?

Çözmek için indirdiği hangi sorun dosyasını ‘başarıyla tamamlanmıştır’ diyerek rafa kaldırmıştır?”

İSTİKRAR BOZULUR DİYE…

İstikrarın bozulmaması gerekçesiyle dokunulmayan seçim barajının kaldırıldığını, Türkiye’nin 12 Eylül darbecilerinin icadı olan yüzde 10 barajı ayıbından ‘tuhaf şekilde’ kurtulacağını belirten Elif Çakır, “AK Parti tuhaf bir şekilde 16 yıldır vesayetçilerin antidemokratik uygulaması olan seçim barajının kaldırılmasına “yüzde 10 barajını kaldırırsak istikrar bozulur’ diyerek yanaşmamıştı. Oysa Türkiye’nin bu demokrasi ayıbından kurtulmasına öncülük edebilir, demokrasiyle yönetilen ülkelerdeki gibi sembolik bir orana çekebilirdi” dedi.

İTTİFAK YASASININ ARTI VE EKSİLERİ

ELİF Çakır, ittifak yasasının, Meclis’teki 16 yıllık siyasi yelpazeyi değiştirdiğini, 25 Haziran’dan itibaren artık AKP, CHP, MHP ve HDP’den oluşan bir Meclisin olmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“İttifak yasasına göre, Meclis’in iki büyük partisi, AK Parti ve CHP açtıkları ‘ittifak şemsiyesi’ ile istedikleri kadar siyasi partiyi TBMM’ye taşıyabilecekler. Mesela AK Parti açtığı şemsiye ile Büyük Birlik Partisi’nin Meclis’e girmesine olanak sağlarken, yeni kurulmuş bir parti olan İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni CHP şemsiyesi Meclis’e taşımış olacak.

Çıkartılan ittifak yasası yüzde 10 barajını sıfırlıyor olsa da, bir yandan siyasi partilerin kimliklerini ellerinden alırken, bir yandan da siyasi partilerin kimliklerinin çoğullaşmasını sağlıyor gibi.

Meclis’te milliyetçiliği temsil eden üç siyasi parti olacak gibi. MHP, İYİ Parti ve Büyük Birlik Partisi. Dahası AK Parti’nin MHP ile ittifak halinde olması... Hatta MHP’nin AK Parti üzerindeki yaptırım gücü ve etkileri... Peki, bu aşırı sağın yükselmesine sebep olur mu olmaz mı?

AK Parti ve MHP’nin içinde olduğu ‘Cumhur İttifakı’ tamam, peki, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin içinde olduğu ‘Millet İttifakı’ sadece seçime yönelik bir ittifak mı? Meclis’te de ortak hareket edecekler mi? Yoksa basit bir seçim ittifakından ibaret olarak mı kalacak?

SİYASAL UZLAŞMAYI SAĞLAYABİLİR Mİ?..

Siyasal kutuplaşmayı tetiklemesi için başvurulmuş gibi duran ‘ittifak yasası’, siyasal uzlaşmayı sağlayabilir mi?

Türkiye’nin en büyük sorunu olan toplumsal uzlaşmanın mümkün olabilmesi için siyasal uzlaşmanın olması gerekiyordu.

Ne dersiniz?

Siyasi ittifaklar hayırlara vesile olur da, toplumsal uzlaşmanın sağlanmasına vesile olur mu?”