'Bu yasa ile kadın ve çocuk istismarının önü açılıyor'

'Bu yasa ile kadın ve çocuk istismarının önü açılıyor'

AKP tarafından getirilmek istenen 'Müftülüklere nikah izni verilmesi' yasa tasarısına kadınlardan sert tepki gelmeye devam ediyor. Söz konusu tasarı ile çok eşliliğin önünün açılacağını dile getiren kadınlar, çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının artacağına da dikkat çekti.

AKP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan ve müftülüklere nikah kıyma yetkisini de veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı”ya kadınların tepkisi dinmiyor. Tasarı evlendirme yetkisi bulunan görevlilere il ve ilçe müftülerinin eklenmesini öngörürken, kadınlar müftülüklere nikah izninin verilmesi ile çocuk yaşta evliliğin önünün açılacağına ve çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarının artacağına dikkat çekti. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, meselenin sadece müftülüklere nikah izninin verilmesi ile kısıtlı olmadığına işaret ederek, yeni çıkartılan yasa torbasında kadın haklarını gasp eden birçok düzenlemenin olduğunu dile getirdi. 

‘ÖRSELENEN KADINDAN ÖRGÜTLENEN KADINA’

Kadınların daha önce örgütlü duruşu ile geri çekilen "Çocuk yaşta evliliğin" önünü açan yasa tasarısının farklı bir başlık ile ele alındığının altını çizen Kav, “Erken yaşta evliliğin önünü açan yasa geri getirilmek isteniyor. Bütün kadın hareketleri neler yapılmak istendiğinin farkında ve gereken yapılacaktır. Çıkartılacak yasa kadın ve bebek sağlığının da önüne geçebilecek maddeler içeriyor. Yıllar önce kazandığımız haklar gasp edilmeye çalışılıyor ama biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Kadınların yaşam tarzlarına müdahaleye izin vermeyeceklerini dile getiren Kav, “Küçük kız çocuklarının, kadınların medeni hallerinin örselenmesine dönük tüm tasarılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek tasarının Meclis’e gelmesi durumda eylemselliklerini sürdüreceklerini aktardı. Kav, son olarak, “Biz kadınların çok örselendiği bir toplumda yaşıyoruz ama kadınlar artık örselenmekten örgütlü bir topluma geçti herkes bunun farkına varsın” dedi.

'DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Müftülüklere nikah izni verilerek şeriat sisteminin adım adım getirilmek istendiğine dikkat çeken CHP Kadın Kolları MYK üyesi Suzan Şahin de, iktidarın dini kullanarak insanları ötekileştirmeye çalıştığını aktardı. Her il ve ilçede resmi olarak işini yapan nikah memurlarının olduğunu ve müftülüklere ihtiyaç duyulmadığını vurgulayan Şahin, “Neden müftüler’ sorusu önemli bir soru. Herkesin, iktidarın örtülü zihniyetini görmesi gerek. Biz kadınlar artık susmayacağız” dedi. Kadınlar olarak, kadın haklarının gasp edilmesine seyirci kalmayacaklarını söyleyen Şahin, "Özgürlüğümüz için her türlü mücadeleyi vermeye hazırız ve direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

'İSTİSMARIN ÖNÜ AÇILIYOR'

İmam nikahı sırasında sadece baba isminin söylendiğini ve müftülüklere nikah izninin verilmesiyle de nikah sırasında sadece baba isminin söylenmesinin yeterli sayılacağının altını çizen Oya Uçar isimli yurttaş, “Hiçbir araştırmaya gerek kalmadan yapılacak bu nikah girişimi gayri resmi ve toplum yapısını bozmaya müsait bir yasa olacaktır” diye konuştu. Müftülüğün asıl görevini yapmakta bile sıkıntılar yaşandığını ve taraf tuttuğunu vurgulayan Uçar, "Bu yasa ile kadınların ve çocukların istismar edilmesinin önü açılıyor. Tasarı Meclis’ten geçmesin diye mücadele edeceğiz" ifadelerinde bulundu. 

'YASA ÇOK EŞLİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇIYOR'

Yasanın kadın haklarını ve kadın mücadelesini yok saydığını söyleyen Çiğdem Evcil isimli yurttaş da, “Bu yasa çocuk evliliğinin yanı sıra aslında bir yandan da çok eşliliğin önünü açıyor. Bu yasa tasarısı ile kadınları kendi boyundurukları altına almak istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kadınların her alanda mücadele etmeye devam ettiğine değinen Evcil, “Ben de Müslümanım ama benim dinimde böyle bir istek yok. Bu düşünce sadece İslam’ı kullanmak isteyenlerin kendilerince uydurduğu bir şey” diye konuştu. Yapılmak istenen düzenlemeyle şeriat kanunlarının getirilmeye çalışıldığını anlatan Evcil, “Biz buna İslam inancı demiyoruz. Yapmak istedikleri Arap ülkelerindeki şeriat yasalarını getirmektir. Biz buna karşıyız" dedi.