'Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönüm'

'Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönüm'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de Eğitimde Adaleti ve Geleceği Düşünmek adlı programda konuşma yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de Eğitim ve Adalet toplantısında konuştu. 'Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönümü' hatırlatmasında bulunan Kılıçdaroğlu 'demokrasiyi yeniden getireceğiz' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına 16 Nisan 2017'de yapılan Başkanlık Referandumu ile ilgili konuştu. CHP lideri herkesin gerçeği bildiğini ifade etti. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'de Eğitim ve Adalet Toplantısı'nda konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasında, 16 nisan 2017'de Anayasa değişikliği için yapılan referanduma atıfta bulunarak, "Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönümü" dedi. Kılıçdaroğlu, "bizler her şeyi yaparak bu ülkeye demokrasiyi yeniden getireceğiz..." diyerek şu açıklamaları yaptı:

Bugün 16 Nisan mühürsüz seçimin, demokrasi ayıbının yıldönümü. YSK'ya yuvalanan bir grup çete onların arzuladığı sonucu ilan etti.

''OSMANLI'NIN VARLIĞI HALİNDE OKUYAMAYACAKTIM''

Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde doğdum. 7 kardeşten üniversiteye giden sadece benim. Osmanlı'nın varlığı halinde ben okuyamayacaktım ama cumhuriyet bize eşit yurttaşlığı getirdi eğitim aydınlanmayı getirdi.

Üniversite bilgi üretecek sanayici üretilen bilgiyi elle tutulur metaya dönüştürecek. Yetenekli insanlara bilim insanlarına yaratıcı beyinlere demokrasisi ve eğitimleri gelişmiş olan ülkeler kapılarını sonuna kadar açıyorlar. Katma değeri yükse olan ürünleri de bu ülkeler üretmeye başlıyorlar.

Eğitimi bir partiye militan yetiştirmek için programlarsanız ülkenin geleceğini ateşe atmış olursunuz. Yaşadığımız süreçlerden birisi budur. Cumhuriyeti kuranlar eğitime ve öğretmene olağanüstü önem vermişlerdir. Savaş meydanlarından Gazi Mustafa Kemal Ankara'daki maarif toplantısına gelip katılmıştır. O savaş kazanılacak ama o kazanımın başarılı sürekli olmasının yolu eğitimden geçiyordu.

''ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR''

Önce öğretmenler için Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalıdır. Öğretmenleri klasik devlet memurları yasasından çıkarmak zorundayız hakimler için nasıl ayrı bir kanun varsa öğretmenler için de ayrı bir kanun olmalı.

''KADROLU SÖZLEŞMELİ ÜCRETLİ ÖĞRETMEN BU AYIBA DA SON VERMELİYİZ''

Kadrolu sözleşmeli ücretli öğretmen bu ayıba da son vermeliyiz. Öğretmen öğretmendir ve kadroludur çalışır. Taslağımız hazır olduğunda bütün paydaşlara göndereceğiz. Zorunlu eğitimin kesinlikle parasız olması lazım. Öğrencinin ayakkabısından öğle yemeğine kadar her şeyin devlet tarafından karşılanması lazım. Kesinlikle taşımalı eğitime son vereceğiz. En geç 2 yıl içinde hiçbir öğrenci benim yurdum yoktur diyecek. Bütün annelere babalara söz veriyorum. Gelecek çocuk oturacak yurdunda kalacak.

''BÜTÜN ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGEYİ GETİRECEĞİZ''

Öğretmen arkadaşlarımız emekli olduklarında gelirlerinde düşme var ek iş arayışına giriyorlar. Bunu da düşündük. Bütün öğretmenlere 3600 ek göstergeyi getireceğiz. Öğretmene destek lafla olmuyor.

''ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ'NDE YATILI MESLEK LİSELERİ KURACAĞIZ''

Siyasi tercihlere göre öğretmen alınmaz, atamalar yapılmaz. Bütün mesele atamaların liyakat esasına göre yapılmasıdır. Bütün Organize Sanayi Bölgeleri'nde yatılı meslek liseleri kuracağız. Öğrenci gelecek ailesine asla yük olmayacak. Nitelikli ara elemana ihtiyacımız var.''

“1 MİLYON 897 BİN ÇOCUĞUMUZ OKULLAŞAMADI”

2017’de bir ayıptan da söz edeyim size. 1 milyon 897 bin çocuğumuz okullaşamadı. Yani 2 milyona yakın çocuğumuz okula gidemedi. Ne olacak 2 milyon çocuk? Bunların geleceği ne olacak? Sosyal devletin asıl düşünmesi gereken alan bu. Ama aileler yoksul ve bu çocuklar okullaşamıyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor.

“SİYASAL İKTİDAR BİR AVUÇ TEFECİYE TESLİM OLMUŞ DURUMDA”

Bugün her saniyede birden fazla buluş var. Ve siz bilgideki hızlı değişimi yakalayamazsanız dünyanın gerisine düşmüş olacaksınız. Bugün bizim Türkiyemizin 5 temel sorunu var. Birincisi, dış politikada sorun yaşıyoruz. Ekonomide ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir siyasal iktidar bir avuç tefeciye teslim olmuş durumda. Milyarlarca dolar faiz ödüyorlar. Çiftçiler, işçiler hepsi perişan vaziyette. Toplumsal barışın sağlanamadığı büyük bir gerginliğimiz var. Her gün şehitler geliyor. Ve demokraside ciddi sorunlarımız var. Ama bir beşinci sorunumuz var ki, ana aktör sorundur bu. Bu da eğitimdir. Eğitim sistemini düzeltebilirseniz bütün bu sorunları çözebilirsiniz.

“KONYALILAR İSYAN EDİYORLAR”

Konya’daydım 1889 yılında kurulan bir lise. Nitelikli okul değil, kapsamından çıkarılmış. Ya 100 yıllık birikime saygı gösterilir. Turgut Özal da oradan mezun olmuş. Ama bu okul şu anda MEB’in gözünde niteliksiz okul. Konyalılar isyan ediyorlar. Ederler tabi, oylarını verdiler onlar da Konyalılara ihanet ediyorlar. Demokraside yapmanız gereken nedir? Onlar sizin çocuklarınızın iyi eğitim almasını istemiyorsa tercihinizi değiştireceksiniz. Olay bu kadar basittir.