'Bütçe açıklarının yükünü taşıyan, vergisini veren halka hesap verin'

'Bütçe açıklarının yükünü taşıyan, vergisini veren halka hesap verin'

Kılıçdaroğlu'nun Man Adası belgeleri açıklaması ile ilgili siyasi partiler Erdoğan'ın istifasını isterken adı geçenlerin yargılanmasını talep etti.


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın yakınlarının Man Adası’na yaptığını öne sürdüğü para transferlerini belgelemesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Siyasi partiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istifasını isterken adı geçen tüm isimlerin yargılanmasını talep etti.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ortaya çıkan belgelerin ardından hükümetin bütçe açıklarının yükünü taşıyan, bunun için her gün dolaylı vergi ödemek zorunda kalan emekçilere hesap vermesi gerektiğini belirtti ve “Cumhurbaşkanı, Başbakan başta olmak üzere meşru olmayan ilişkilerde adı geçen tüm siyasiler istifa etmeli, kirli ilişkilerin tamamı halka açıklanmalı; adı geçenler yargılanmalıdır” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım ise, Erdoğan’ın istifa sözlerini anımsatarak, “Kendi sözünün eri midir, değil midir, 80 milyon insanın takdirine bırakıyorum” dedi. ÖDP Başkanlar kurulu tarafından yapılan açıklamada ise, “Halktan fedakarlık isteyen, vergileri zorunluluk olarak sunanların hiçbir inandırıcılıkları olmadığı bir kez daha ispatlanmıştır” ifadesi kullanılarak hükümetin istifası istendi.
 

EMEP'TEN MAN ADASI BELGELERİ AÇIKLAMASI: İSTİFA EDİN

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu, eniştesi, dünürü, kardeşi ve eski özel kalem müdürünün vergi cenneti Man Adası'na milyonlarca dolarlık para transferi yapmasına ilişkin belgeler üzerine yazılı açıklama yaptı. “Off-shore hesap belgeleri, gemilerinin nasıl yürütüldüğü bir kez daha açığa çıkarmıştır” diyen Gürkan, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere meşru olmayan ilişkilerde adı geçen tüm siyasiler istifa etmeli” dedi.

GEMİLERİNİN NASIL YÜRÜTÜLDÜĞÜ TEKRAR ORTAYA ÇIKTI

Gürkan, açıklamasında, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın oğlu, eniştesi, dünürü, kardeşi ve siyasi yandaşlarının ortaya çıkan off-shore hesap belgeleri, ücretinin önemli bir kısmı vergi için kesilen, alınan her hizmete dolaylı ek vergilerin bindirildiği bir ekonomik sistemde iktidara yakın olanların, akrabaların, yandaşların gemilerinin nasıl yürütüldüğünü bir kez daha açığa çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

RÜŞVETLER, AYAKKABI KUTULARI

“Bu gemilerin nasıl yürüdüğü 17-25 Aralık’ta ve Binali Yıldırım’ın oğlunun vergiden muaf ticari ilişkilerinde de görüldü” diyen Gürkan, ABD’de açılan Reza Zarraf davasında da aynı kirli işlerin uluslararası boyutu iddianamelere yansıtıldığını belirterek, “İran ambargosunu delmek için ulusal yasalar ve uluslararası anlaşmalar bypass edildi. Bunun karşılığı ise dağıtılan rüşvetler, ayakkabı kutularında saklanan paralar, bakanlara hediye edilen yüz binlerce lira tutarındaki saatler olmuştur” dedi.

‘ADI GEÇEN HERKES BULAŞTIĞI KİRLİ İŞLERİN HESABINI VERMELİDİR’

Gürkan, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:

“Öyle anlaşılıyor ki, rüşvet, yolsuzluk ve irtikap bir devlet “yönetme sanatı” ve diplomasi haline getirilmiştir.

İktidar gücünü kullanarak kişisel zenginleşme, kaynağı şaibeli kazancı vergiden kaçırma bunu da ticaret olarak adlandırmak AKP döneminin ekonomi politikası olmuştur.

Halk milli ve yerli ekonomik hamlelerin yapıldığı iddiasıyla oyalanırken yandaşlar ve akrabalar gayrı milli kazançlar elde etmişler, vergi kaçırmışlardır.

Ortaya çıkan belgeler hesap vermeyi gerektirmektedir. Bütçe açıklarının yükünü taşıyan, bunun için her gün dolaylı vergi ödemek zorunda kalan emekçilere hesap verilmeli, yasadışı yollarla “ticaret” yapan sorumlular yargılanmalıdır.
 
Demokratik bir ülkede bu kirli ilişkilerin açığa çıkması hükümetleri düşürür. Ancak AKP son beş yılda açığa çıkan yolsuzluklardan bir biçimde sıyrılmayı başarmıştır. Fakat artık mızrak çuvala sığamaz olmuştur.

Cumhurbaşkanı, başbakan başta olmak üzere bu meşru olmayan ilişkilerde adı geçen tüm siyasiler istifa etmeli, kirli ilişkilerin tamamı halka açıklanmalı; adı geçen herkes bulaştığı kirli işlerin hesabını vermelidir.” (Evrensel)