'Büyük operasyon 2019 seçimi öncesinde...'

'Büyük operasyon 2019 seçimi öncesinde...'

ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab davası ülke gündemindeki önemini koruyor. 4 Aralık’taki duruşmada bir dalgalanmanın olacağı ancak büyük operasyonun 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden öncesi için planlandığı belirtildi. ABD yargısının, Zarrab'ın yanına başka isimleri de oturtabileceği, Zarrab'ın itirafçı olması durumuda yeni bir "Watergate skandalı” yaşanmasının kaçınılmaz olduğu dillendiriliyor. İşte ayrıntıları…

ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab davası, bugün köşe yazarlarının ana gündem maddesini oluşturdu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, “Maalesef biz baştan beri bu işi çok ciddiye almadık. Reza Zarrab’ın ABD’ye gidişini doğru okuyamadık. İşi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Reza Zarrab’ın mağduriyeti boyutunda gördük. Ama o bir operasyondu. Geldiğimiz noktada Zarrab davası, Türkiye’ye ekonomik ve siyasi darbe vurmak isteyenlerin kozuna dönüştü” diye yazdı.

‘ZARRAB GÜLEN’DEN SONRA İKİNCİ KOZ OLDU’

Selvi, “Zarrab’ın ABD’nin eline geçmesine izin verilmemesi gerekiyordu. Abdullah Öcalan’ı verdiler Fetullah Gülen’i aldılar. Fetullah Gülen ABD’ye gittiği günden bu yana Türkiye aleyhine kullanılıyor. Reza Zarrab ise Gülen’den sonraki ikinci kozları oldu” dedi.

Zarrab operasyonunun iki ayağı olduğunu belirten Selvi’ye göre, siyasi ayakta Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik boyutta ise bankalara kesilecek ceza üzerinden Türk ekonomisini vurmak var. Bu açıdan duruşmanın yapılacağı 4 Aralık kritik bir tarih. 4 Aralık’ta bir dalgalanma olacak ama başarılabilirse büyük operasyonun 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılması planlanıyor.

‘TEHLİKENİN BÜYÜĞÜ’

Yeniçağ gazetesi yazarı Ergun Kaftancı ise, Reza Zarrab davasıyla ilgili, "Bu rüşvetçi oğlanın ABD nezdindeki hak ve hukukunu işte bu nedenle sahipleniyorlar. Onun yargılanmasının önünü kesmek, el çabukluğuyla aklanan diğer zevatın yargılanmasının da önünü kesmek olacak. Aksi halde ABD yargısı, Zarrab'ın yanına daha başka isimleri de oturtabilir" diye yazdı.

Aynı gazeteden Burhan Ayeri de, ABD'de tutuklu bulunan ve tanık koruma programına alındığı açıklanan Türk ve İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın hâkim karşısına sanık olarak değil itirafçı olarak çıkacağı iddialarını değerlendirdi. "ABD'nin derdi Sarraf'ın söyleyecekleriyle Erdoğan'ı bertaraf etmek" diyen Ayeri, Zarrab'ın itirafçı olması durumuda yeni bir "Watergate skandalı yaşanmasının kaçınılmaz" olduğunu ifade etti.