Çağlar Cilara röportajı neden yayından kaldırıldı?

Çağlar Cilara röportajı neden yayından kaldırıldı?

Yurt'tan zorunlu bir açıklama...

Mücadelesini ve yolunu değerli bulduğumuz için açıklamalarına ve seçim çalışmalarına dair haberlere hem gazetede hem de internet sitemizde birçok kez yer verdiğimiz CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş'ın Saadet Partisi'ne yakın bir televizyon kanalında LGBT hakları ve mücadelesiyle ilgili konuşması, başkan olması halinde LGBT meclisi açacağını duyurması bu parti ve kanal çevresinde tepki toplamış, Taş'ın konuk olduğu program yayından kaldırılmıştı.

Gazetemiz yaşananların ertesi günü, bu konuya sayfalarında yer vermiş ve "Böyle olur İslamcının muhalifliği" başlığıyla okurlarına ulaştırmıştı:



Bunun ertesinde muhabirimizin ulaştığı program sunucusu Çağlar Cilara, sorulan sorularla pek de alakası olmayan yanıtlar vermiş ve bu yanıtlar ne yazık ki editöryal süreçten geçemeden, hızla yayına alınmıştır. Haberin geri çekilmesi üzerine ise Cilara sosyal medya hesabı üzerinden eleştirilerini sıralamıştır. Eleştiri elbette hiçbir zaman suç değil, olamaz. Ancak eleştiri boyutunu açık şekilde aşan bir tablo karşımıza çıkmıştır. Elbette röportaj talebi çalışma arkadaşımızdan gelmiştir ama bu yönlendirmelerle dolu röportaj yazı işlerinin kontrolü dışında yayınlanmıştır. Bu durum nedeniyle okurlarımızdan özür dileriz.

Haberin yayından alınmasının iki temel sebebi bulunuyor. Bu zorunlu açıklamayı yapmamızın kaynağını da bunlar oluşturuyor.

Birincisi, Cilara sorulan dört sorunun da üzerinden atlayarak sorulmayan konulara dair beyanlarda bulunmuştur. Liderinin "Ülkemizde de sosyal yapı bozulmaya başladı, eşcinsellik yaygınlaşıyor, bu olay hayvanlarda bile yok" dediği partiye yakın bir televizyon kanalının bu olaydaki tavrını sorduğumuz Cilara, bu soruları yanıtlamak yerine gazetecilik maceralarını anlatmakta ısrar etmiştir. Dahası, sorularla örtüşmeyen yanıtlar vermiştir.

İkinci olarak, kanal yönetiminin kendisine ne açıklama yaptığını sorduğumuz Cilara, "TV5 yönetimi ile birlikte bu kararı aldık" derken, kanalın ne kadar iyi niyetli olduğundan bahsetmektedir. LGBT bireylerin yaşamsal sorunlarını ortaya koyan bir siyasetçiye tahammül edemeyen bir kanalla birlikte bu kararı aldığını söylemek, ancak uzun süreler çalıştığı diğer kurumları aynı soruya verdiği yanıtta yerden yere vurmak eşine pek az rastlanır bir gelişmedir.

TV5'nin konuyla ilgili tepkisi sorulan Cilara, "KRT bizim yönetimimizden çıkıp CHP etkisine girince ayrıldık" demektedir. Bunun soruyla olan alakası bir tarafa, KRT'nin CHP etkisi altına girdiğini ve bu nedenle yolların ayrıldığını savunan Cilara, neden bu hassasiyetine rağmen Halk TV'ye geçmiştir?

Söz konusu içeriğin yayından alınmasından sonra sosyal medyada başlayan ve ufak çaplı bir linç kampanyasına dönen girişimi hayretler içinde izledik, sonunda bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik.

Bu bilinçli ama başarısız girişimde gözümüze çarpan bazı detaylar ise söz konusu içeriğin neden yayından alındığını tek başına anlatır niteliktedir.

Yazdıklarının yanında bir de konuyla ilgili video paylaşan Çağlar Cilara, videonun girişinde "Malum mesele meydana geldi. İşte Alper Taş LGBT'lilerle ilgili bir şeyler söyledi..." diyor.

"Her kesimin sesi oluyorum" iddiasında olan birisinin sanki bir takımın taraftarından bahsediyormuş gibi LGBT bireylerden bahsetmesi ilginçten öte aşağılayıcı bir dildir. Dil sürçmesi de değil; sorulara verilen yazılı yanıtta da "LGBT'liler" ifadesi geçmektedir. LGBT'liler nedir, LGBT'lilik nedir, bu yolla mı her kesimin sesi olunuyor bilmiyoruz ama LGBT'lilik gibi bir kavram olmadığını net bir şekilde biliyoruz.

Cilara, "Daha sonra programı yayından kaldıralım dediler. Kaldırabilirler, saygı duyuyorum. Orası bir kurum" diyor. LGBT bireylerden bahsedildiği için programının kaldırılmasına neredeyse sevinmiş gibi görünen gazeteci arkadaşımız, yayından alınan bir röportajı, hem de sorularla alakasız yanıtlarla dolu bir röportajı neden bu kadar dert ediyor?

Okurumuzun değerli vaktini böyle suni bir gündemle yeterince aldık. Konuyla ilgili açıklamamızın yeterince detaylı, hatta kimileri için de fazlasıyla öğretici olduğunu düşünüyoruz. Biz bu tartışmayı bir daha açmamak üzere burada noktalıyoruz. 

Yenilenen kadrosuyla yaklaşık bir aydır her gün emekçi halkın sorunlarını gündemine taşıyan Yurt, durup dinlenmeden yoluna, birilerini rahatsız etmeye devam edecek.