Suudi Arabistan'da 'yolsuzluk' operasyonu: Bakanlar, prensler gözaltında

Suudi Arabistan'da 'yolsuzluk' operasyonu: Bakanlar, prensler gözaltında

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a, Yemen'den balistik füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırının ardından Suudi Arabistan'da büyük yolsuzluk operasyonu başladı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan'ın görevlerinden alındı. 

Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a Türkiye saati ile 20.00 sıralarında balistik füze saldırısı gerçekleştirildi. Al Arabiya televizyonu ve internet sitesinde yer alan habere göre, füzenin, Suudi Arabistan füze savunma sistemleri ile Riyad kenti yakınlarında havada etkisiz hale getirildiği ifadesi yer aldı. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, Riyad'ın bir bölümünden de duyuldu. İlk etapta patlamanın şiddeti ile deprem olduğu sanılırken, halk büyük panik yaşadı. Ancak, kısa sürede patlamanın Yemen'den atılan balistik füzenin imhası nedeniyle meydana geldiği ortaya çıktı.

SUUDİ ARABİSTAN HAVA KUVVETLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Kısa süre sonra Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Yemen'den, Riyad'a yönelik füze saldırısının gerçekleştirildiği bildirildi. Riyad'ın kuzey doğu bölgesine gerçekleştirilen saldırınin, hava savunma sistemleri sayesinde havada etkisiz hale getirildığı ifade edildi.

BAKANLAR VE KOMUTAN GÖREVDEN ALINDI

Füze saldırısından sonra Suudi Arabistan'da flaş gelişmeler yaşandı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan'ın görevlerinden alındı. Bakan Fakih'in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'na Muhammed Al-Twaijri'nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah'ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf'ın getirildiği öğrenildi. 

SUUDİ ARABİSTAN'DA YOLSUZLUKLARA KARŞI ACİL ÖNLEMLER ALINDI

Suudi Arabistan'da, Yemen tarafından gerçekleştirildiği belirtilen balistik füze saldırısının yankıları sürerken, önemli mevkilerdeki görevden alınmaların ardından yeni kararlar alınmaya başlandı. Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz, geç saatlerde ülkede yolsuzluklara ve çeşitli suçlara bulaşmış kişilere karşı acil önlemler alınması yönünde bir dizi kararlar aldı. Suudi Arabistan'ın Resmi Haber Ajansı SPA'da saat 22.20'de yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi.

BANKADAKİ PARALARINA EL KONULACAK

Ülkede rüşvet ve yolsuzluklara karşı mücadele amacı güden komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

Çeşitli bakanların ve üst düzey komutanların görevden alınmasının hemen ardından böyle bir kararın yayınlanması dikkat çekerken, tüm gözler Kral Salman bin Abdulaziz'e çevrildi.

HOUTHİLER'İN SÖZCÜSÜNDEN "FÜZE" AÇIKLAMASI

Yemen, füze saldırısının "Suudi başkentini salladığını" duyurdu ve operasyonun başarılı olduğunu açıkladı. Yemen ayrıca, saldırının Yemen yapımı, uzun menzilli balistik füze ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Öte yandan CNN International'da yer alan haberde, Yemen'in büyük bir bölümünü denetimleri altında tutan ve Suudi Arabistan'ın kendilerine karşı operasyona liderlik ettiği Houthilerin sözcüsü Muhammed Abdul Salam'ın, "Daha önce, Yemen'e saldıran ülkelerin başkentlerinin balistik füzelerimizden nasibini alacağı konusunda uyarıda bulunduk. Bugünün füze saldırısı, masum Yemenli sivilleri öldüren Suudi Arabistan'a karşılık vermek için yapıldı" dediği yönündeki ifadeleri yer aldı.

YOLSUZLUKLA OPERASYON

Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele komitesi aralarında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Operasyon komitenin bir krallık kararnamesiyle kurulmasından saatler sonra gerçekleşti.

Komitenin başında ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Selman bulunuyor.

Muhammed bin Selman

TUTUKLAMALAR BAŞLADI İDDİASI

Ülkeden gelen son bilgilere göre, başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı komisyonun bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı önü sürüldü.

Al Arabiya haber kanalı da ülkede tutuklamaların başladığı yönündeki haberi son dakika olarak okurlarına duyurdu. Kanala göre veliaht prensin komisyona verdiği yazılı liste sonrasında ülkede onlarca prens ve eski bakan gözaltına alındı.

Kanal ayrıca haberinde başkent Riyad’ta endişenin hakim olduğu yönündeki yorumlara yer verdi. Al Arabiya'nın önemli bir diğer iddiasına göre de, ülkede güvenlik önlemleri yoğunlaşırken havalimanlarında da kontroller üst düzeye çıkarıldı. Bu önlemlerle olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade ediliyor. 

Ayrıca henüz isimleri açıklanmayan bazı ünlü Suudi iş adamlarının da mal varlıklarına el konulduğu haberleri geliyor.

"SUUDİ ARABİSTAN BÖYLESİNE DEĞİŞİMLERE ALIŞKIN DEĞİL"

BBC Güvenlik Muhabiri Frand Gardner, Prens Muhammed'in bu hamleyle gücü elinde toplarken reform programına devam ettiğini söylüyor:

"Prens Muhammed bu son gelişmeyle ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü ele geçirdi. Fakat tanınmış figürlerin yönetimden alınması muhafazakar çevreleri rahatsız edecek. Tam bir kabile toplumu olan Suudi Arabistan böylesi hızlı değişimlere alışkın değil."

Gözaltına alınan kişilerin neyle suçlandığı henüz net değil. Fakat Suudi yayın kuruluşu Al Arabiya, 2009'da gerçekleşen Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle ilgili yeni soruşturmalar açıldığını duyurdu.

Devlet kontrolündeki Suudi haber ajansı SPA'ya göre yeni yolsuzlukla mücadele komitesinin gözaltı emri ve seyahat yasağı kararı verme yetkisi bulunuyor.

Öte yandan SPA, Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed Al-Sultan'ın da görevden alındığı yazdı.

Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah

GEREKÇE BELİRTİLMEDİ

Ülkenin eski kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un oğlu olan Miteb bin Abdullah bir zamanlar tahta aday isimler arasında görülüyordu. Prens Miteb, Abdullah'ın ailesinden olup Suudi hükümetindeki yer alan son isimlerden biriydi.

Bu kişilerin görevden alınmasıyla ilgili herhangi bir gerekçe belirtilmedi.

Prens Muhammed geçen hafta konuşmada Suudi Arabistan'a "ılımlı İslamı geri getireceğini" söylemişti.

Veliaht Prens Muhammed aynı konuşmada "ülkedeki radikalliğin kalıntılarını çok yakında süpüreceğim" demişti.

Prens Muhammed geçen yıl da ülkedeki sosyal ve ekonomik koşullara yönelik çok sayıda reform açıklamıştı.