Çanakkale ruhuna saygısızlık

Çanakkale ruhuna saygısızlık

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünü kutlama törenlerine sayılı günler kala Çanakkale’de ilk şehidin verildiği tabyada yaşanan manzara yürekleri burktu. Kaderine terk edilen tabya, oyun ve piknik alanı haline geldi.

SULTAN II. Abdülhamid tarafından, stratejik boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla 1889 yılında yaptırılan ve 1915’teki Çanakkale Deniz Savaşı’nda ilk şehidin verildiği Orhaniye Tabyası kaderine terk edilmiş durumda. Savaşın ardında askeriye tarafından uzun yıllar kullanılmaya devam eden Orhaniye Tabyası, 1990’lı yılların başında boşaltıldı. Sonrasında sahip çıkan olmayınca, tarihi tabya kaderine terk edilmiş oldu.

KİTABESİ ÇALINDI

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönü- münü kutlama törenlerine sayılı günler kala, Orhaniye Tabyası’nda yaşanan manzara ise yürekleri burktu. Milli Emlak’tan, Milli Savunma Bakanlı- ğı’na tahsisli olduğu ileri sürülen tarihi tabya, bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. İlk olarak tabyanın ana bonetinin giriş kapısı üzerinde bulunan ve inşasına ait bilgileri içeren Osmanlıca yazı- nın yer aldığı 40x70 santimetre ebadındaki mermer kitabe çalındı. Tarihi tabya geçtiğimiz günlerde ise içerisinde paintball oynanmasıyla gündeme geldi ve kamuoyu bu duruma tepki gösterdi. Fakat bu olay, tarihi tabyanın içler acısı bir durumda olduğu gerçeğini de gözler önüne serdi.

PİKNİK ALANI OLDU

Bir türlü restore edilip, ziyarete açılamayan Orhaniye Tabyası, sahipsiz kaldığı için piknik alanı olarak kullanılmaya başlandı. Bazı vatandaşlar, eşsiz bir deniz manzarasına sahip olan tarihi tabya içinde ateş yakarak piknik yapmaya başladı. Kimi yanlarında getirdiği mangallarda kimi de Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyan tabyanın zemininde ateş yakarak, mangal keyfi yapıyor. Tarihi tabya, Çanakkale Savaşları ile ilgili film çekimlerinde hatırlanıyor. Çekimler bitince de yine kaderiyle baş başa kalıyor. Savaş zamanında içinde altı top bulunan tarihi tabyada şu an iki gerçek top bulunuyor. Toplardan birisi Çanakkale merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenirken, diğer üç topun ise parçalanarak hurda olarak satıldığı iddia ediliyor. Gerçek topların yerinde ise film çekimlerinde kullanılan taklit toplar bulunuyor.