Cargill direnişi 1 yaşında: Sömürücü Amerikan politikalarına izin vermeyeceğiz!

Cargill direnişi 1 yaşında: Sömürücü Amerikan politikalarına izin vermeyeceğiz!

Sendikalı olmak istedikleri için işten atılan ve işe iadeleri talebiyle direnişe geçen Cargill işçileri, direnişe başlama tarihlerinin 1. yılında Cargill Genel Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

Tolga Kaan Ateşli

Bursa Orhangazi ilçesinde yer alan Amerikan şirketi Cargill'de nişasta, tatlandırıcı, yenilebilir bitkisel yağ, yem ve endüstriyel alanda bir çok ürünün üretilmesi aşamalarında çalışan 14 işçi, sendikalı olmak istedikleri gerekçesiyle Amerikan şirketin işvereni tarafından hukuksuz bir biçimde işten atılmıştı. 1 yıldır her türlü baskıya, polis gözaltısına rağmen direnişlerine bir gün bile ara vermeden devam eden Cargill işçileri, direnişin tam 1. yılında, İstanbul'a gelerek, Ataşehir'de bulunan Cargill Genel Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi. 

Açıklamalarında işçi sınıfı üzerinde sömürgeci Amerikan politikalarının uygulanmasına izin vermeyeceklerini dile getiren işçiler, yaptıkları açıklamada; "Örgütlü olduğumuzu ve müşteriniz olan Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerde bugün itibariyle baskıyı artıracağız. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların infasına bırakılamayacak kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz." diyerek Cargill patronunu uyardı. 

"Sömürgeci hak ve hukuk tanımaz Amerikan politikalarını ülkemizdeki işçi sınıfı üzerinde uygulamanıza asla izin vermeyeceğiz." diyen Cargill işçileri, sendikalı olma sürecinin tamamını hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirdiklerini ancak işveren şirketin hukuku çiğnediğini ifade etti.

Sendika düşmanlığının patronlar açısından bir 'hastalık' haline geldiğini ifade eden işçiler; "Biz çok iyi biliyoruz; tek amacınız sendikal örgütlenmeyi engellemek. Çünkü 1 yıldır mücadele veren arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. Bu yüzden işten çıkardınız. Tekgıda-İş Sendikası olarak 1 yıldır işten çıkardığınız bu arkadaşlarımızla haklı mücadelemiz devam ediyor. Ama maalesef 1 yıl sonunda Cargill işvereninde hiçbir değişiklik yok." diyerek şirketin uygulamalarını protesto etti. 

Eyleme CHP, ÖDP, TKP gibi siyasi partilerin yanı sıra; direnişte olan Metro/Uyum işçileri ve emek örgütleri de destek verdi.