Çavuşoğlu, Erdoğan'ın 'asker çekme' çağrısına açıklık getirdi

Çavuşoğlu, Erdoğan'ın 'asker çekme' çağrısına açıklık getirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya ve ABD'ye Suriye'deki askerlerini çekme çağrısına yönelik sözlerini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Erdoğan'ın Rusya ve ABD'ye yaptığı 'asker çekme' çağrısına açıklık getirdi

Rusya ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya tarafından gelen Suriye'de askeri çözümün olamayacağına ilişkin görüşe tepki göstererek, "'Askeri çözüm mümkün değil' deniliyor, merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. O zaman çeksinler askerlerini. Türkiye'nin askeri yok. Siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce seçime gitmenin yolları aransın. Askeri sorun çözüm değilse, çeksinler askerleri" dedi.

Daha sonra Erdoğan ile birlikte Soçi'ye gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na, Erdoğan'ın bu sözleri soruldu. Dışişleri Bakanı, Erdoğan'ın 'Suriye'deki siyasi süreci hızlandırma gayesi içinde olduğunu' vurguladı.

'SİYASİ ÇÖZÜME İNANIYORUZ'

Suriye'de siyasi çözüme en az terörle mücadele kadar önem verilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Siyasi çözüm ve terörle mücadelede zafer önemli ancak ikisine de aynı önem atfedilmeli. Terörü yenmek, istikrar getirmek için yeterli değil. Biz en iyi çözümün siyasi çözüm olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Astana sürecinin Suriye'de çözüm sürecini beraberinde getirdiğine de dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak ateşkes olmadan siyasi çözümden bahsetmek imkansız. Ateşkes tesis etme konusunda ilerleme kaydedilirken siyasi çözüme daha fazla önem atfedilmesi gerekiyor."