Cezaevlerinde Alevi Dedelerine ambargo

Cezaevlerinde Alevi Dedelerine ambargo

Cezaevlerindeki Aleviler, inançları gereği Alevi Dedeleri ile görüşme talebinde bulunuyor, ancak cezaevi yönetimleri bu talebi reddediyor. Cezaevleri yönetimlerinin bu tavrı Alevi Bektaşi dernek ve vakıf temsilcilerini ayağa kaldırdı.

Aliseydi KARAGÖZ / YURT

Cezaevlerinde Alevi yurttaşların inançları gereği görüşme hakkı kapsamında ‘Alevi dedesi ile görüşme’ talepleri, geçtiğimiz gün cezaevi yönetimi tarafından Silivri Cezaevi yönetimi tarafından reddedildi. Alevi Bektaşi dernek ve vakıf temsilcileri büyük tepki gösterdi.

Konu ile ilgili olarak YURT'a açıklamalarda bulunan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir “Herkesin kendine has bir inancı olduğu gibi, Alevi inancının da mahkumların isteği doğrultusunda Alevi dedelerinin de gönderilmesi gerekiyor “ dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ..

Türkiye'de ki bu zihniyetin ve mantığın değişmesi gerektirdiğini ve bu nedenle perşembe günü saat 14.00'da Ankara Adliyesinde suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir sözlerini şöyle sürdürdü;

Bu konu Türkiye'de kangren olmuş bir konudur. Bu yeni bir şey değildir.Yıllardan beridir birçok ceza evinde özellikle Alevi mahkumların diğer inanç da ki insanlar gibi eşit olması gerekiyor. Alevi Dedesi konusunda tutuklu ve mahkumların haklı bu talebi maalesef bütün yetkiler ret cevabı veriyor.

Sadece Ankara'da yıllar önce beni bir savcı aramıştı. “Bir mahkum alevi dedesi istiyor. Bu konuda yardımınızı istiyoruz, yardımcı olurmusunuz” demişti. Savcı beyin bu tavrını mumnuniyetle karşılamış ve keşke herkes sizin gibi duyarlı olsa demiştim.

Dolayısı ile Türkiye'de ki bu zihniyetin ve mantığın değişmesi gerekiyor. Herkesin kendine has bir inancı olduğu gibi Alevi inancının da herkes tarafından saygı duyulması gerekir. Ceza evlerinde mahkumların haklı olarak isteği doğrultusunda Alevi dedelerinin de gönderilmesi gerekiyor.

Biz bu konuda 4 büyük Alevi örgütlerinin genel başkanlarının imzası ile 12.07.2018 perşembe günü saat 14.00 te Ankara'da ABF,AKD,PSAKD VE HBVAKV Genel Başkanları olarak Ceza evinde inancı gereği haftada bir Alevi Dedesi istemini red eden yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”